Ook Penguin schikt in Europese ebookzaak

0

Als laatste grote uitgever treft ook Penguin een schikking met de Europese Commissie. De uitgeverij zal vanaf nu toestaan dat retailers hun eigen prijzen bepalen voor ebooks. De uitgeverij was betrokken in een onderzoek van de Europese Commissie naar kartelvorming, omdat het net als vier andere grote uitgevers met Apple zou hebben samengespannen om de ebookprijzen kunstmatig hoog te houden.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de andere vier uitgevers, Hachette, Simon & Schuster, HarperCollins en MacMillan, een schikking met de Europese Commissie overeengekomen waren.

Penguin zal de komende twee jaar ebookwinkels niet “beperken of hinderen” in het geven van kortingen of het vaststellen van hun eigen prijzen. Na een eerste onderzoek was de Europese Commissie vorig jaar van mening dat uitgevers, door na de introductie van de iPad gezamenlijk naar het zogenaamde ‘agency model’ over te stappen, ‘mogelijk’ samen hadden gespannen met als doel de prijzen van ebooks hoog te houden.

Alle uitgevers hebben nu aangekondigd terug te gaan naar het oude model, waarbij de retailer vrij is in het vaststellen van de prijzen. Hierdoor ontlopen ze hoge boetes en een verder onderzoek. Tot 19 mei hebben concurrenten en klanten de mogelijkheid hun reacties te geven op de schikking, vervolgens zal deze definitief worden.

(Via Reuters)

Vorig artikelZelf stripboeken uitgeven met Kindle Comic Creator
Volgend artikelLannoo introduceert interactief kinderboek ‘Vos en Haas’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in