Gartner: iPhone en Android winnen marktaandeel

0

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Gartner hebben iPhone en Android hun positie op de smartphonemarkt verstevigd. De marktaandelen van beide besturingssystemen groeiden, terwijl die van andere belangrijke spelers daalden. De volledige smartphonemarkt steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 met 48,7 procent.

Gartner berekende hoeveel telefoons er in het eerste kwartaal van 2010 verkocht zijn en wat de verhouding is tussen de diverse besturingssystemen van smartphones. Symbian, het besturingssysteem waar vooral Nokia van gebruik maakt, is wereldwijd gezien nog steeds het grootst. Het marktaandeel van verkochte apparaten met Symbian daalde wel, van 48,8 procent naar nu 44,3 procent. Het besturingssysteem van RIM (Blackberry) komt op de tweede plek, met 19,4 procent (was 20,6), en het iPhone OS neemt met 15,4 procent de derde plaats in (was 10,5).

Het besturingssysteem Android van Google ging Linux en Windows Mobile voorbij en was daarmee het vierde meest verkochte besturingssysteem voor smartphones in het eerste kwartaal van 2010. Android steeg van 1,6 procent in het eerste kwartaal van 2009 naar 9,6 procent in 2010.

In totaal maakten smartphones in het eerste kwartaal van 2010 17,3 procent uit van verkochte mobiele telefoons. In dezelfde periode in 2009 was dat nog 13,6 procent. De iPhone van Apple was in het eerste kwartaal goed voor 2,7 procent van alle telefoonverkopen wereldwijd. Dat is een stijging van 1,2 procentpunt ten opzichte van 2009. Het aantal verkochte telefoons in het eerste kwartaal van 2010 steeg ook flink ten opzichte van vorig jaar, van ruim 269 miljoen tot ruim 314 miljoen. Onder die 314 miljoen waren 54 miljoen smartphones.

De cijfers laten zien dat Android de grootste groei doormaakt. Er komen steeds meer smartphones die op dit besturingssysteem draaien. Tegelijk is ook de groei van de iPhone nog steeds indrukwekkend te noemen. Apple is nu wereldwijd de zevende grootste fabrikant van mobiele telefoons. De andere fabrikanten produceren echter meerdere telefoons, terwijl Apple deze plek te danken heeft aan de verkoop van slechts een telefoon.

(Via: Gartner.)

Vorig artikelKleur en multitouch op nieuwe Kindle?
Volgend artikelOverDrive maakt ebook-applicaties
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in