Uitgeverij Meulenhoff Boekerij wisselt Adobe DRM in voor watermerk

0

Vanaf 21 mei zal uitgeverij Meulenhoff Boekerij nieuwe ebooks alleen nog voorzien van een watermerkbeveiliging en niet meer gebruik maken van Adobe DRM. Al bestaande ebooks van deze uitgeverij worden in de komende tijd omgezet naar een watermerkbeveiliging.

De overstap naar watermerkbeveiliging, ook wel sociale DRM genoemd, wordt mogelijk gemaakt doordat het Centraal Boekhuis vanaf 21 mei de mogelijkheid geeft ebooks op deze manier aan te bieden. De watermerkbeveiliging bestaat uit persoonlijke informatie die zichtbaar en onzichtbaar in het ePub-bestand wordt verwerkt. Zo wordt bijvoorbeeld de naam van de koper en de datum van aanschaf in het ebook vermeld.

Een van de grootste voordelen van dit sociale DRM is dat het gebruiksvriendelijker is voor consumenten. Op deze wijze kan het ebook namelijk op alle verschillende apparaten en met alle applicaties gelezen worden die ePub ondersteunen.

In het fonds van Meulenhoff Boekerij zitten auteurs als José Saramago, Harlan Coben, John Boyne en Godfried Bomans. De uitgeverij kiest voor de watermerkbeveiliging om de lezer tegemoet te komen. Jürgen Snoeren, manager operations en digital: “Ons doel is het om onze boeken voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken en met deze stap komen we tegemoet aan de wens van onze lezers, maar beantwoorden we ook heel duidelijk aan de vraag vanuit de markt.”

Ook andere uitgeverijen kiezen steeds meer voor een lossere beveiliging van ebooks dan het beperkende Adobe DRM. Zo kondigde Van Duuren Media gisteren ook aan titels te gaan uitrusten met watermerkbeveiliging. In november 2010 koos Simone van der Vlugt er al voor haar ebooks alleen nog maar met watermerk te verkopen.

(Via: Boekblad.)

Vorig artikelDigitaal lezen nog niet doorgebroken in Vlaanderen
Volgend artikelGerucht: Amazon gaat ePub ondersteunen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in