‘Tom Kabinet’ maakt verkoop van tweedehands ebooks mogelijk

0
DELEN

Een nieuwe website is vandaag online gegaan waarmee consumenten hun legaal aangeschafte ebooks tweedehands kunnen verhandelen. De website TomKabinet.nl bemiddelt tussen de koop en verkoop van ePub-bestanden en heeft als missie om ebooks goedkoper te maken en illegaal downloaden tegen te gaan.

Als lezer kun je ebooks die je legaal bij bijvoorbeeld Bol.com of eBook.nl hebt aangeschaft via de marktplaats Tom Kabinet verhandelen. De site heeft daarvoor een systeem ontworpen, waarbij de legaliteit van het proces ’technisch gewaarborgd’ is. Het aanbieden van illegaal gedownloade ebooks via de website is niet toegestaan.

Voorafgaand aan het uploaden dient een gebruiker expliciet aan te geven dat het ebook legaal gekocht is. Ook is het niet mogelijk om meerdere keren hetzelfde ebook te verkopen. Na de verkoop van het ebook dient de verkoper het originele bestand te verwijderen van zijn eigen computer en ereader. Het verkochte ebook krijgt een nieuw watermerk toegekend om illegaal aanbod tegen te gaan.

Het is onduidelijk of het verhandelen van ebooks juridisch helemaal toegestaan is. Tom Kabinet dekt zich op de website in door te verwijzen naar een uitspraak van het Europees Hof: “Tom Kabinet gaat er op basis van recente rechtspraak van het Europese Hof van Justitie vanuit dat de rechthebbende ná de verkoop van het eerste exemplaar van het e-book, niet het recht heeft de verdere distributie van dat exemplaar binnen de EU te verbieden. Net als bij papieren boeken het geval is. Oftewel: een eenmaal legaal gekocht e-book mag worden doorverkocht zonder toestemming van de rechthebbende op dat e-book.”


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER