De Amerikaanse boekhandelsketen Borders heeft gisteren bekendgemaakt dat het bedrijf geen koper heeft weten te vinden die het bedrijf wil voortzetten. Hiermee wordt het eerder aangevraagde faillissement definitief. In een verklaring stelt de voorzitter van de Borders Group dat de problemen deels veroorzaakt werden door de opkomst van digitaal lezen.
Borders vroeg in februari een zogenaamde ‘Chapter 11′ aan, het Amerikaanse equivalent van uitstel van betaling. In eerste instantie werd gehoopt dat er een koper voor de keten zou komen, na een forse reorganisatie. In totaal sloot Borders dit jaar tot nu toe zo’n 200 boekwinkels.
Voor de overige bijna 400 winkels en 10.700 medewerkers werd gezocht naar overnamekandidaten. Nu dit niet binnen de daarvoor gestelde termijn gelukt is, zullen de overgebleven winkels mogelijk al vanaf komende vrijdag hun deuren sluiten. De afhandeling van het faillissement zal tot september duren.
Mike Edwards, voorzitter van de Borders Group, laat weten dat het bedrijf te kampen had met sterke tegenwind. “De snel veranderende boekenmarkt, de ereader-revolutie en een turbulente economie hebben ons gebracht waar we nu zijn.”
Borders heeft in tegenstelling tot concurrent Barnes & Noble nooit een rol van betekenis gespeeld op ebookgebied. Het bedrijf ging in december 2009 een partnerschap aan met het Canadese Kobo.
Hoewel Kobo succesvol werd met digitaal lezen, betekende dit niet dat de individuele Borders-winkels daar mee van profiteerden. Waar Barnes & Noble klanten met de Nook en Nook Color naar de winkels weet te lokken, had Borders te maken met flink dalende bezoekersaantallen en verkopen.
(Via: Wall Street Journal.)