Internet Archive passeert grens van 3 miljoen teksten

0

Dit weekend werd de mijlpaal van drie miljoen teksten bereikt die via het Internet Archive aangeboden worden. De drie miljoenste tekst is een pamflet van Galileo uit de bijzondere collectie van de universiteit van Toronto.

Sinds 2005 scant het Internet Archive boeken. Sinds die tijd zijn twee miljoen boeken van 1000 bibliotheken in 200 talen online beschikbaar gemaakt. Meer dan honderd mensen digitaliseren voor de organisatie boeken in 27 bibliotheken in 6 verschillende landen. Daarnaast zijn er nog meer dan één miljoen teksten die geüpload zijn door anderen, van onder meer verschillende digitaliseringsprojecten zoals 37.000 boeken van Project Gutenberg.

De Internet Archive is een in 1996 opgerichte non-profit organisatie die als doel heeft een internetbibliotheek te bouwen. De organisatie wil permanent gratis toegang aanbieden tot digitale historische collecties voor onderzoekers, geschiedkundigen, wetenschappers, mensen met een beperking en het algemene publiek. De collectie van het Internet Archive omvat een breed scala aan digitale bestanden waaronder teksten, geluidsbestanden, bewegend beeld, software en gearchiveerde webpagina’s. De website van de organisatie wordt goed bezocht, door meer dan een miljoen gebruikers elke dag. De boeken worden rond de tien miljoen keer gelezen of gedownload per maand.

De organisatie vindt het belangrijk dat bibliotheken hun taak van het behouden en toegang bieden tot culturele werken uitbreiden naar het digitale domein. In Nederland zijn er verschillende organisaties die zich bezighouden met het digitaal behoud van ons cultureel erfgoed. De belangrijkste aanbieders van gedigitaliseerd Nederlands erfgoed zijn de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) en de
Koninklijke Bibliotheek. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bezit een groot gedeelte van het Nederlands audiovisueel erfgoed. Het instituut is met meerdere projecten bezig voor digitale conservering. Het unieke van het Internet Archive is dat de organisatie zich niet beperkt tot het behoud van één enkel soort bestand maar zich ten doel stelt om alle digitale bestanden te behouden.

(Via: Internet Archive Blog)

Vorig artikelSony komt met nieuwe versie Reader Desktop software
Volgend artikelAmazon Appstore nu ook toegankelijk in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in