Auteur: “Please pirate my book.”

0

Auteur Peter Cooper had zijn uitgever Apress tijdens de onderhandelingen gevraagd om de ebookversie van zijn boek “Beginning Ruby” gratis weg te geven. De uitgever ging niet akkoord, ondanks dat ze dat met andere ebooks wel deed.

Het opmerkelijke van dit bericht is dat de auteur op zijn blog zijn lezers opriep om zijn boek illegaal te downloaden.

Mijn reactie op het feit dat andere Apress ebooks de “gratis-behandeling” krijgen, is: ik vind het goed als je mijn boek gratis download! Ik kan natuurlijk niet actief deelnemen aan het downloaden, maar er zijn genoeg sites waar je mijn boek digitaal kunt krijgen. Ik weet alleen niet wat Apress ertegen gaat doen, dus je bent zelf wel verantwoordelijk. So, uhm, don’t pirate it? 😉

Even verderop zegt Cooper dat hij zelf het grootste gedeelte van het auteursrecht heeft: alleen de cover, inhoudsopgave en index is van Apress. Dus als je alleen de tekst zou omzetten naar PDF, dan kan Apress er niks tegen doen, zegt Cooper.

Ik kan niet toestaan dat je dit doet, maar ik zou je niet vervolgen als je het deed. So, er, don’t do it!

Er is nog al wat mis als een auteur achter de rug van zijn uitgever om vraagt of zijn lezers zijn boek illegaal beschikbaar willen maken. Het is natuurlijk ook vreemd dat sommige ebooks bij Apress wel gratis weggegeven worden, maar dat van hem niet. Cooper doet dit omdat de verkoopcijfers niet denderend zijn. Hij gelooft dat het gratis weggeven van het ebook een stijging van de verkoop kan betekenen.

We probeerden de site met het blog van Peter Cooper te openen. We werden echter direct doorgelinkt naar een organisatie tegen kanker.

Peter Cooper reageert wel op alle reacties onder het Techdirt artikel: hij wil zijn uitgever niet boos maken, maar de verkopen van zijn boek stimuleren. Ook het aansporen tot het schenden van auteursrecht spreekt hij tegen. Wat hij wil zeggen is dat het hem niet kan schelen als je het doet, het is je eigen verantwoordelijkheid. Hij geeft enkel aan dat het kan zonder cover, inhoudsopgave en index.

(Via: Techdirt.)

Vorig artikelTaiwan spint garen bij groeiende ereaderverkoop
Volgend artikelUitreiking ereader aan winnaar twitteractie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in