Via de bibliotheek 2.0 community gaf het management van Stadsbibliotheek Haarlem onlangs haar visie op de toekomst van de bibliotheek, onder de naam ‘Bibliotheek Haarlem in 2014’. Maar hoe realistisch is deze visie?
Veel bibliotheken breken zich het hoofd over de vragen waarmee men zich geconfronteerd ziet, nu de digitalisering steeds sneller gaat en het ebook bezig is aan een opmars. Want wat is nog de rol van de bibliotheek, als alle boeken en periodieken digitaal te vinden zijn?
Het management van de Stadsbibliotheek Haarlem en omstreken ziet de toekomst zonnig in, zo blijkt uit de toekomstvisie die zij onlangs via een nieuwsbrief verspreiden. De toekomst van de bibliotheek zou gefundeerd moeten zijn op de volgende drie pijlers:
1) optimale dienstverlening, zowel in het uitnodigende, veelzijdige bibliotheekgebouw als digitaal;
2) een sterke rol bij de distributie (oudere) boeken én van e-content;
3) een fysiek en digitaal kennisplatform voor burgers door hechte samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties.
Op basis van deze drie kernpunten worden vervolgens een aantal scenario’s opgetekend van hoe verschillende mensen in de toekomst gebruik zouden maken van de diensten van de bieb. Ter illustratie volgen hier een aantal fragmenten uit de toekomstvisie:
“Marisa, de vriendin van Nick zit in de trein naar haar werk een boek te lezen. Zij houdt niet van e-books en leest liever van papier. Marisa zoekt op haar iPhone via de bibliotheekwidget een nonfictieboek op over Pompeii, waar ze naar toe zullen gaan op vakantie. Het boek is niet beschikbaar bij Bibliotheek Kennemerland, maar zal binnen 24 uur bezorgd worden vanuit de landelijke bibliotheekmagazijnen. Marisa moet voor de service weliswaar betalen, maar dankzij de pijlsnelle thuisbezorging heeft ze dat er graag voor over.”
“Alle scholen maken gebruik van Elektronische Leer Omgevingen. Deze ELO’s zijn ook distributiepunt voor e-fictie en e-nonfictie. Alle scholieren beschikken over mobiele applicaties die ook als e-reader dienen. Lezen doen kinderen vooral met een apparaat en nog zelden op papier.”
“In 2014 is Google’s zoekfunctionaliteit zo sterk verbeterd dat het alle andere zoeksystemen uit de markt heeft verdrongen of geïncorporeerd. De landelijke bibliotheekcatalogus wordt door Google geïndexeerd en via Google Books ontsloten. De landelijk georganiseerde webdiensten van de bibliotheek zijn geïntegreerd met alle Google-applicaties.”
De volledige visie is hier te lezen. Wat vinden jullie: schetst de bieb een realistisch scenario, en is er over een paar jaar nog altijd ruimte voor een bibliotheek nieuwe stijl, of zullen bibliotheken aan betekenis inboeten en mogelijk zelfs verdwijnen?