Gratis ebook weggeven werkt. Of toch niet?

1

Onlangs gaf schrijfster Aliefka Bijlsma haar roman Mede namens mijn vrouw gratis weg als ebook. In een interview met Frankwatching legt ze uit waarom. Zodat mensen met lichamelijke beperkingen toch haar boek kunnen lezen, om nieuwe lezers te bereiken en om de verkoop van het fysieke boek te stimuleren. En dat lukte. Door alle aandacht van lezers en media en door de meer dan 16.000 downloads van het ebook, beleeft haar boek nu een tweede druk.

Ebook.nl gaf gisteren tot 01:00 uur het ebook 15 minuten van Maaike Schutten gratis weg. Ook eReaders.nl geeft een gratis ebook weg. In ruil voor een tweet kun je Wat er nu toe doet van Seth Godin als gratis ebook downloaden. Een groot succes tot nu toe, gezien de duizenden downloads en de buzz die ermee gecreëerd werd op Twitter. Daarnaast zijn er nog veel meer voorbeelden van gratis ebooks op het web te vinden. Vooral ook als marketingmiddel om eigen kennis en kunde te delen met de buitenwereld en om nieuwe klanten binnen te halen. Vaak met een commercieel doel en mogelijk gekleurd, maar niet per definitie minder bruikbaar voor lezers.

Maar waarom zou je nu je schrijfwerk gratis weggeven? Bijvoorbeeld om de verkoop van een fysiek boek te stimuleren. Sommige lezers besluiten na het (gedeeltelijk) lezen van een gratis ebook om ook een papieren exemplaar aan te schaffen. Of om een buzz te genereren zodat je bekendheid als auteur toeneemt en hopelijk daarmee je verkopen. Of om je kennis met anderen te delen in de hoop om aanvullende diensten te verkopen.

Levert het ook wat op? In het geval van Aliefka wel. Haar boek wordt herdrukt. En eReaders.nl heeft veel aandacht getrokken met het gratis boek van Seth Godin. Maar of het gratis aanbieden van een ebook voor iedereen werkt? Aliefka: “Mijn gratis ebook was een experiment, dat veel publiciteit opleverde. Maar als alle gevestigde auteurs hun boeken gratis online zetten, wil dat niet perse zeggen dat ze allemaal ook meer boeken in de winkel zullen verkopen. ” Voor digitale lezers is het in ieder geval wel aangenaam.

1 REACTIE

  1. Waarom moet “het werken”? Ik wil gewoon mijn boek weggeven, zonder commercieel belang. Daarover wordt niet gerept in dit artikel. Ik wil ook geen “buzz”.
    Maar: is het dan mogelijk dat iemand anders er met je werk mee aan de haal gaat? Die er stiekem aan gaat verdienen? Zodat je als gekke Henkie achterblijft….
    Of is PDF bescherming genoeg?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in