“Fact is people don’t read anymore” – yeah right

0

Eerder deze week meldde de Wall Street Journal dat uitgever HarperCollins in gesprek zou zijn met Apple over het uitgeven van ebooks voor de veelbesproken iSlate. Naast HarperCollins zou Apple met nog meer uitgevers in gesprek zijn voor het beschikbaar maken van ebooks via Apple’s nieuwste creatie. Er is niet bekend met welke uitgevers Apple nog meer in gesprek is.

HarperCollins directeur Brian Murray meldde in december 2009 dat ebooks verrijkt met video, interviews met auteurs en sociale netwerkapplicaties wellicht voor hogere winkelprijzen verkocht konden worden, daarmee waarschijnlijk doelend op de prijs van de huidige bestseller ebooks die voor $9,99 bij Amazon verkocht worden. Deze verrijkte ebooks zouden waarschijnlijk voor $14,99 of voor $19,99 over de toonbank kunnen gaan. Veel grote uitgevers in de Verenigde Staten maken zich zorgen over de lage prijzen van bestsellers bij Amazon.

Als Apple gaat samenwerken met HarperCollins en andere grote uitgeverijen in Amerika, dan zou dat een reële bedreiging kunnen vormen voor webwinkel Amazon. De verkoper van de Kindle ereader zou best eens uitgesloten kunnen worden van de verkoop van verrijkte ebooks totdat deze ereader kleurweergave en afspeelmogelijkheden voor video heeft.

HarperCollins is een van de uitgeverijen eerst hardcover versies uitgeeft en pas later een ebookversie op de markt zet. Het is heel goed mogelijk dat zogenaamde “enhanced ebooks” wel tegelijk met hardcovers zullen worden uitgegeven. Apple zou een percentage van de opbrengsten krijgen, maar details zijn verder niet bekend gemaakt.

Er is ook niet bekend hoe het bedrijf van Steve Jobs de ebooks zal gaan verkopen: via iTunes of via een ander kanaal. Als ze al ebooks zullen gaan verkopen:

It doesn’t matter how good or bad the product is, the fact is that people don’t read anymore… The whole conception is flawed at the top because people don’t read anymore.

(Steve Jobs over ebooks). Krijgt de boekenwereld haar iPod moment met de nieuwe creatie van Apple? Het is zeker mogelijk dat het Apple event van volgende week hetzelfde zal gaan betekenen voor boeken als de iPod eerder voor de muziekindustrie.

Op woensdag 27 januari 2010 zal bekend worden of er inderdaad een iSlate komt en of daar ebooks voor verkocht zullen worden. eReaders.nl zal hier live verslag van doen vanaf 19.00 ’s avonds, Nederlandse tijd.

(Via: Techzine.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in