Gisteren introduceerde Apple een update van de iBooks app en een tool waarmee auteurs digitale studieboeken kunnen maken: iBooks Author. Er kleven echter een paar flinke juridische en technische bezwaren aan het gebruik van de nieuwe tool.
Ten eerste bevat de gebruikersovereenkomst van iBooks Author de volgende passage:
If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a “Work”), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.
Kortom, wie gebruik maakt van iBooks Author en het werk verkoopt via de iBookstore mag het ebook nergens anders meer aanbieden: alsof Microsoft je verbiedt om een boek gemaakt met Word via niet bij Microsoft aangesloten boekhandels te verkopen.
Ten tweede genereert iBooks Author ebookbestanden die je niet kunt exporteren naar ePub. De exportopties zijn iBooks, pdf en txt. De iBooks bestanden zelf lijken weliswaar op ePub 3, maar wijken op een paar cruciale punten af, zodat ze niet compatible zijn met de officiële standaard en derhalve niet goed weergeven worden op andere ereading platformen.
Ten derde bevat versie 4 van de iBookstore overeenkomst een clausule (3a) die bepaalt dat een uitgever of auteur altijd een pdf van een werk beschikbaar moet stellen aan Apple als de betreffende uitgave elders als ebook wordt aangeboden. Het is dan aan Apple om het ebook al dan niet te converteren naar ePub voor opname in de iBookstore. Dat lijkt op verplichte winkelnering.
Tot slot is de kans groot dat vele zelfgemaakte verrijkte ebooks film- en fotomateriaal bevatten waarop auteursrechten van derden gelden. Apple roept flink wat auteursrechtelijke problemen over zich af, zodra iBooks Author in gebruik wordt genomen door auteurs die minder goed op de hoogte zijn van het auteursrecht.
De conclusie is dat Apple geenszins van plan is om zich te conformeren aan open standaarden of platformen. Het bedrijf creëert een zeer gesloten ecosysteem. Voor (studie)boeken is het zeer de vraag of dat een wenselijke situatie is. Andere spelers, zoals Amazon en Kobo, kennen ook een zekere lock-in, maar Apple spant met iBooks Author en de iBookstore momenteel de kroon.