Brussel daagt Frankrijk en Luxemburg voor rechter om BTW-tarief ebooks

0

De Europese Commissie zal Frankrijk en Luxemburg voor de rechter dagen vanwege het lage BTW-tarief dat in die landen op ebooks geldt. Dat meldt de Franse krant Les Echos vandaag. De stap volgt op maandenlang touwtje trekken tussen Brussel en beide landen over het BTW-tarief, mede dankzij klachten van Groot-Brittannië, Polen en Nederland over oneerlijke concurrentie.

De Europese Commissie wil Frankrijk en Luxemburg via de rechter dwingen het hoge BTW-tarief op ebooks toe te passen. Vanaf januari 2012 hanteert Frankrijk namelijk een laag tarief van 7 procent op digitale boeken, omdat het van mening is dat digitale boeken net als papieren boeken belast zouden moeten worden. In Luxemburg geldt zelfs een laag tarief van 3 procent.

In Europa wordt inmiddels van diverse kanten gewerkt aan een laag BTW-tarief op ebooks, maar volgens Europese regels is het nu nog niet toegestaan om het lage tarief op ebooks te heffen. De verwachting is dat er binnenkort een voorstel op tafel ligt rondom de hervorming van het BTW-stelsel. Het Nederlandse Kabinet steunde in oktober nog een motie om Europa op te roepen werk te maken van een verlaging van het tarief op ebooks.

Tegelijk zou volgens de krant Les Echos het Nederlandse ministerie van Financiën nu geklaagd hebben in Brussel over de eenzijdige verlagingen van de tarieven in Frankrijk en Luxemburg. Tot de tijd dat het over heel de Unie gelijk geregeld is hebben retailers in Frankrijk en Luxemburg namelijk een voordeel, zij zouden ofwel goedkopere ebooks kunnen verkopen, ofwel meer marge overhouden als gevolg van het lagere BTW-tarief.

De kans is groot dat Frankrijk en Luxemburg boetes opgelegd krijgen van de rechter.

(Via Les Echos)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in