HvA onderzoekt gebruik ebooks

0

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam gaan onderzoek doen naar het gebruik van ebooks. Volgens lector elektronisch uitgeven Joost Kircz bestrijkt het onderzoek de hele keten. Centraal staat de vraag wat e-publishing voor gevolgen heeft op het vak en de lezer.

De studenten die meedoen aan het onderzoek zijn zowel onderzoeker als proefkonijn. Vragen die zij zullen beantwoorden zijn onder meer: is een ebook voldoende? Op welke manier consumeer je kennis? Wat zijn de rollen van redacties en hoe zit het met distributie?
De studenten gaan ook kijken naar het financiële plaatje. Is het allemaal wel haalbaar?

Het voordeel van studenten als proefkonijn is dat je ze meerdere jaren kunt volgen. Ze zullen lesmateriaal aangeboden gaan krijgen op een ereader, op computer en op papier.
Er is samenwerking gezocht met studentenuitgevers zoals Van Gorcum en AUP. Het heeft weinig zin om literaire uitgeverijen te vragen, omdat zij meestal geen auteurs hebben die in het kader van het project interessant zijn.

Het was sowieso lastig om partijen bij elkaar te krijgen zegt Kircz. Mensen zijn angstig voor investeren in nieuwe technieken, zeker omdat het misschien een slechts hype kan zijn.

De projectgroep, bestaande uit onder andere de HvA, Van Duuren Media en de studie Boekwetenschap van de universiteit Leiden, schrijft nu aan het plan. Begin van het nieuwe studiejaar moet het onderzoek gaan lopen en over een jaar worden de eerste resultaten verwacht.

(Via: Boekblad.)

Vorig artikelHoe ebooks de wereld veranderen
Volgend artikelOprolbare ereader Readius vertraagd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in