Erasmiaans Gymnasium experimenteert met iPad in klas

0

Het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam is vorige week begonnen met een tweeënhalf jaar durende test met de iPad. Leerlingen van brugklas 1G krijgen geen les meer uit boeken, maar vanaf een iPad. Vooralsnog gaat het om een proef van het Erasmiaans in één brugklas. Via een speciale website is het project al die tijd te volgen.

De rector van de school, Paul Scharff, schrijft op het blog van het project dat hij een jaar geleden gevraagd werd door een ouder om te gaan kijken naar de inzet van ereaders in de klas. In eerste instantie leverde dat enthousiaste reacties op, maar uiteindelijk besloot uitgeverij Noordhoff niet mee te werken: de PDF’s waren op de ereader niet van voldoende kwaliteit.

Met de introductie van de iPad van Apple werd er opnieuw gekeken naar de mogelijkheid om de zware schooltas van leerlingen lichter te maken. Dit keer met meer succes, en er werd een klas uitgekozen die als eerste mag testen. Financieel gezien moesten er nog wel wat hobbels genomen worden, aldus Paul Scharff. “Apple bleek niet onder de indruk van een dergelijk experiment en doet niets af van de prijs. Er komt een dure verzekering bij, de uitgeverijen leveren de software gelukkig wel ‘om niet’. Dus de belangrijkste vraag: wie betaalt de iPads? Uiteindelijk de knoop doorgehakt: de school betaalt de hardware voor één klas en de ouders wordt gevraagd de verzekering te betalen.”

Sinds vorige week woensdag zijn de iPads in gebruik. De eerste reacties zijn hoopgevend voor het vervolg. Zo stelt een van de ouders van de deelnemende leerlingen: “De iPad heeft er niet toe geleid dat zijn resultaten daalden, eerder het omgekeerde!”

Tijdens het project maken de leerlingen gebruik van de iPad in combinatie met de app Tablisto, waar de schoolboeken in geladen worden. Alle uitgeverijen stellen hun digitale boeken gratis beschikbaar in deze app, op één uitgeverij na die zelf een app ontwikkelde.

Via de website van het project en Twitter zijn de ervaringen van leerlingen en leraren te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in