Uitgeverij Wiley start rechtszaak om piraterij Dummies-titels

0

De Amerikaanse uitgeverij John Wiley & Sons wil dat een viertal verspreiders van illegale kopieën van boeken zich voor de rechtbank verantwoorden. Eind vorig jaar was Wiley de eerste boekenuitgever die juridische stappen nam tegen mensen die ebooks via torrents verspreidden. Het bedrijf heeft via providers de gegevens van honderden mensen kunnen achterhalen.

In de VS hebben filmstudio’s al duizenden mensen voor de rechter gedaagd vanwege illegale verspreiding van bestanden. Wiley was de eerste boekenuitgever die dergelijke maatregelen nam. De uitgever zegt enorme financiële schade te hebben geleden door ebookpiraterij. Het gaat hierbij met name om titels uit de bekende ‘For Dummies’-reeks.

De afgelopen maanden heeft Wiley de gegevens van honderden torrentgebruikers weten achterhalen via internetproviders. Het grootste deel van de illegale verspreiders heeft inmiddels een schikkingsvoorstel van 750,- dollar geaccepteerd. Vier mensen deden dit echter niet. Om de druk op te voeren daagt Wiley deze personen nu voor een juryrechtbank. Wiley eist van hen 150.000,- dollar per overtreding.

Volgens nieuwswebsite TorrentFreak wordt met deze zaak mogelijk voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis bewijs tegen torrentgebruikers dat enkel berust op basis van ip-adressen in een volledige rechtszaak beoordeeld.

(Via: BBC)

Vorig artikelDe kellner en de levenden
Volgend artikelKB: ‘dark age’ dreigt voor digitaal erfgoed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in