KB: ‘dark age’ dreigt voor digitaal erfgoed

0

Volgens de Koninklijke Bibliotheek (KB) is het momenteel juridisch nauwelijks mogelijk om digitaal erfgoed te bewaren voor de toekomst. Dat concludeert de instelling na afronding van het onderzoeksproject ‘KEEP’ over duurzame toegang tot digitale informatie. Volgens de KB dreigt een digitale ‘dark age’ waarin veel informatie verloren zal gaan of ontoegankelijk zal worden wanneer juridische belemmeringen niet worden opgeheven.

Onderzoekers en instellingen bouwen digitaal een grote hoeveelheid informatie op, waaronder bijvoorbeeld digitale boeken. Doordat tegelijk hardware, software en informatiedragers in snel tempo verouderen of vervangen worden, zijn oude bestandsformaten al snel niet meer te gebruiken. De KB onderzocht met het project KEEP oplossingen om dat laatste te voorkomen.

De belangrijkste oplossing is een emulator, waarmee oude bestanden op nieuwe hardware geopend kunnen worden en overgezet kunnen worden naar nieuwe formaten. De KB stelt echter dat het gebruik van een emulator bij digitale bestanden nu juridisch nog niet goed mogelijk is. “Zo is het in heel Europa niet legaal om data van een oude drager op een nieuwe veilig te stellen, of de beveiliging op een oude drager te omzeilen om data over te zetten. Emulatoren mogen alleen gebruikt worden als ze geen patenten schaden.”

Er moet nog veel gebeuren om bestaande belemmeringen op te heffen en informatieverlies te voorkomen, aldus de KB. De eerste stappen daarin worden momenteel gezet. Zo wijst de instelling erop dat de kwestie inmiddels tot in het Europees Parlement is doorgedrongen.

(Via KB.)

Vorig artikelUitgeverij Wiley start rechtszaak om piraterij Dummies-titels
Volgend artikelVS: Consumenten krijgen geld terug voor te dure ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in