Google zegt: geen apps maar web-apps

0

Op de jaarlijkse conferentie van Google voor ontwikkelaars heeft het bedrijf zijn visie op de toekomst gegeven. Die visie verschilt sterk van bedrijven als Apple en Microsoft. Volgens Google ligt de toekomst in multimedia-applicaties die direct in de browser functioneren.

“Het internet is het belangrijkste platform van onze generatie,” zei Vic Gundotra, vice-voorzitter van de afdeling Engineering van Google. Hij vindt dat het internet het enige echt onafhankelijke platform is, omdat het in feite door niemand beheerd wordt.

Google demonstreerde op de conferentie een aantal HTML5 applicaties, om de kracht en mogelijkheden van deze nieuwe opkomende standaard te tonen. Een van die applicaties was een uitgebreide fotobewerkingsprogramma dat direct in de browser functioneert, zonder dat er iets voor hoeft te worden gedownload. Ook liet Google de HTML5 videosite Clicker.tv zien, die speciaal gericht is op televisieschermen die met internet verbonden zijn. Verder toonde Sports Illustrated een web-applicatie van het magazine.

Om het gebruik van web-applicaties verder te stimuleren kondigde Google ook een eigen app-store aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de winkel van Apple, hoeven applicaties niet eerst naar een apparaat gedownload te worden, maar draaien ze direct in de browser. In feite zijn alle applicaties dus websites, gebouwd met behulp van HTML5. Qua uiterlijk lijken ze echter weinig meer op de meeste websites die we nu kennen, maar gedragen ze zich meer als flitsende multimedia-applicaties.

Google’s visie op de evolutie van het internet en de opkomende HTML5-techniek verschilt nogal van de opvattingen van Apple en Microsoft. Apple lijkt zich helemaal te richten op het gesloten ecosysteem van de App Store waarin het zelf de controle houdt over het aanbod. Daarbij dienen al die apps ook eerst voor gebruik naar het apparaat zelf gedownload te worden. Google gelooft daarentegen in web-applicaties, waarbij alles ‘in de cloud’ gebeurt. Ebooks, magazines en kranten lezen, foto’s en documenten bewerken, spelletjes spelen, al die dingen zullen volgens Google in de toekomst steeds meer online gedaan worden.

(Via: NY Times.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in