Google en British Library digitaliseren 250.000 boeken

0

De British Library en Google zullen de komende jaren gezamenlijk 250.000 boeken digitaliseren. De gedigitaliseerde boeken worden via Google in full-text doorzoekbaar en downloadbaar gemaakt en opgeslagen in het archief van de British Library. Eveneens worden ze opgenomen in de Europese digitale bibliotheek Europeana.

Onder de te digitaliseren boeken bevinden zich interessante werken uit de periode 1700 tot 1870, in verschillende talen. Zo noemt de Britse bibliotheek als een van de voorbeelden uit de collectie een in Amsterdam gepubliceerd werk uit 1775 over de geschiedenis van het nijlpaard, met een beschrijving van een opgezet exemplaar dat in bezit was van de toenmalige prins van Oranje.

Bij het samenstellen van de collectie die gedigitaliseerd wordt is onder meer zoveel mogelijk gekozen voor titels die nog niet vrij beschikbaar zijn op internet. In totaal gaat het om zo’n 40 miljoen pagina’s. Onderzoekers, studenten en belangstellenden mogen de gedigitaliseerde werken ongelimiteerd gebruiken, wanneer deze de komende jaren in de zoekmachine van Google opgenomen worden.

Volgens Colin Jones, voorzitter van de Royal Historical Society, past de digitalisering bij de manier waarop steeds meer onderzoekers te werk gaan: “Er is geen twijfel over dat de digitalisering van dit unieke materiaal het onderzoek zal helpen. Wetenschappers gebruiken steeds vaker nieuwe technologie om historisch materiaal op innovatieve wijze te kunnen onderzoeken.”

Eerder deze maand bracht de British Library ook al een app uit met daarin een groot aantal gedigitaliseerde werken. Deze boeken werden in samenwerking met Microsoft door de scanner gehaald. Het project met Google hoort thuis in het Google Books programma, waarvoor Google tot nu toe afspraken heeft gemaakt met in totaal 40 bibliotheken en instellingen, waaronder ook de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

(Via British Library.)

Vorig artikelAmerikaanse consumentenbond: nieuwe Nook beter dan Kindle
Volgend artikelOn The Road van Jack Kerouac uitgebracht als iPad-app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in