Hoe gaat de Microsoft Surface-tablet het doen als ereader?

0

Maandag kondigde Microsoft aan dat het bedrijf zich actief gaat bemoeien met de tabletmarkt. Onder de naam Surface biedt het later dit jaar twee tablets aan. Met de een richt Microsoft zich op consumenten, met de ander meer op professionele gebruikers. Gaan deze tablets de iPad en Android-tablets op het gebied van digitaal lezen beconcurreren?

Wat vorm en hardware betreft onderscheiden de Surface-tablets zich op het eerste gezicht van de concurrenten. Met een uitklapbare steun en covers met ingebouwd toetsenbord plaatsen de tablets zich tussen ultrabooks en tablets in. Verder ontbreken echter nog veel gegevens over de hardware, zoals resolutie en snelheid.

Net als de meeste Android-apparaten komen de Surface-tablets in breedbeeldverhouding – anders dan de iPad. Dit zorgt ervoor dat ze het beste in landschapsmodus te gebruiken zijn, wat voor het lezen van ebooks iets minder comfortabel is dan de verhouding van het iPadscherm. Bij het lezen van ebooks in landschapsmodus op een breedbeeldscherm heb je naar verhouding te weinig hoogte op de bladspiegel en teveel breedte. Van belang is dus dat er lees-apps komen die wel goed gebruik maken van de beeldverhoudingen.

Drie grote ebookwinkels, Amazon, Kobo en Barnes & Noble, hebben al aangekondigd direct bij de lancering van Windows 8 met applicaties te komen. Desondanks kampt Microsoft wel met een enorme achterstand: twee maanden geleden waren er nog slechts 99 voor Windows 8. Ter vergelijking, voor Android en iOS zijn er honderdduizenden apps beschikbaar.

Niet onwaarschijnlijk is echter dat Microsoft moeite zal gaan doen om ontwikkelaars over te halen een app voor het besturingssysteem te maken. Voor telefoons droeg Microsoft zelfs bij in de kosten van enkele populaire apps, voor bedragen van 60.000 tot 600.000 dollar.

Wat betreft het lezen van ebooks zal Microsoft ongetwijfeld partner Barnes & Noble in het zonnetje zetten. Eind april kondigde het bedrijf een investering aan in de ereadingdivisie van de boekhandelketen. Wat apps betreft zal er voor digitale lezers dus vanaf de lancering in elk geval al wat te kiezen zijn, anders dan bij Android, waar lange tijd gewacht moest worden op applicaties van bekende webwinkels.

Vorig artikelEbooks zonder Adobe DRM kopen en op alle apparaten lezen
Volgend artikelSamsung komt met eigen ebookwinkel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in