RIAA verklaart DRM dood

0

De machtige Recording Industry Association of America (RIAA) heeft in een interview met SC Magazine bij monde van woordvoerder Jonathan Lamy gezegd dat er geen toekomst zit in digital rights management (DRM).

De muziekindustrie heeft jarenlang gevochten voor toepassing van rechtenmanagement op digitale muziek. Maar de laatste jaren keren steeds meer muziekverkopers DRM de rug toe, omdat het probleem van piraterij er niet door opgelost wordt en het legale muziekverkoop zelfs belemmert.

RIAA-voorzitter Mitch Bainwol heeft jarenlang volgehouden dat DRM aan een come-back zou beginnen omdat het uiteindelijk in het voordeel van consumenten zou werken. Wat die voordelen waren vertelde hij er echter niet bij.

Maar in een interview met SC Magazine, een uitgave voor IT professionals, zei RIAA-woordvoerder Jonathan Lamy onlangs “DRM is dood, is het niet?”, toen hij werd gevraagd naar iTunes en andere muziekwinkels waar onbeveiligde muziek wordt verkocht. Een opmerkelijke uitspraak voor één van de grootste pro-DRM bastions.

DRM staat al jaren ter discussie. Het idee is dat platenmaatschappijen en uitgevers controle houden over de digitale producten die ze verkopen. Maar in de praktijk blijkt dat DRM veel vragen en problemen oplevert bij consumenten die ter goeder trouw digitale content aanschaffen. Bovendien is keer op keer bewezen dat elke vorm van beveiliging binnen no-time wordt gekraakt.

De meeste ebooks die momenteel verkocht worden zijn ook voorzien van DRM. Veel mensen hebben dat echter nog niet door. Afgelopen weekend nog ondervond een groep mensen dat de beveiligde boeken die zij aanschaffen niet echt hun eigendom zijn; Amazon had een aantal ebooks van hun Kindle ereader op afstand verwijderd. Daardoor neemt ook in ebookland de weerstand tegen DRM toe.

Vorig artikel“App stores zijn niet de toekomst”
Volgend artikelSony verlaagt prijs ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in