Protest aangetekend tegen overname TBD door Amazon

0

Sinds deze week is Suzanne Schram ook als webredacteur werkzaam voor eReaders.nl. Zij gaat onder meer dagelijks nieuwsberichten schrijven voor de site.

Britse uitgeverijen willen dat er onderzoek wordt gedaan naar online boekverkoop in het algemeen. De Publishers Association (PA) en de Independent Publishers Guild (IPG) werken samen aan een indiening bij de Office of Fair Trade (OFT). Reden voor de oproep voor een onderzoek is de geplande aankoop van de Britse online boekwinkel The Book Depository (TBD) door Amazon.

Uitgevers maken zich zorgen dat Amazon te veel macht krijgt over de boekenmarkt. Het geschatte marktaandeel van Amazon is momenteel 25% van de totale boekverkoop in Groot-Brittannië. Ook boekhandelaren zijn tegen de overname. The Bookseller Group vindt dat als de fusie doorgaat Amazon een te groot aandeel krijgt in de boekenmarkt en dit zou de aankoopkeuze van de consument kunnen beïnvloeden.

Nigel Roby, algemeen directeur van The Bookseller Group, legt uit: “Als Amazon een sterkere positie krijgt in de onderhandelingen met uitgevers en daardoor betere voorwaarden kan bedingen terwijl uitgeverijen opbrengsten blijven nastreven, kan dit een domino-effect hebben op onafhankelijke en kleinere boekwinkelketens.” De PA en IPG geloven dat de fusie als gevolg kan hebben dat het aanbod van boeken verminderd, het aantal afzetkanalen zal afnemen en het aanbod van titels zal minder gevarieerd zijn.

Richard Mollet, algemeen directeur van de Publishers Association, vindt het huidige probleem groter dan alleen de overname door Amazon. Hij is van mening dat er meer onderzoek nodig is naar de verhouding tussen het marktaandeel van online boekwinkels en van fysieke boekwinkels. Hij zei: “Ongeacht de uitkomst van dit proces vinden wij het hoog tijd voor belangstelling van de OFT in de ontwikkeling van de boekverkoop. Vooral omdat online boekwinkels een groeiend marktaandeel hebben van 31% van de boekverkoop.”

De beslissing van de OFT over de fusie wordt verwacht op 30 augustus. De partijen die bezwaar aantekenen tegen de geplande overname zijn The Bookseller Group, de Publishers Association, Booksellers Association en de Independent Publishers Guild.

(Via: The Bookseller)

Vorig artikelNu ook in Europa goedkoop je boeken laten scannen
Volgend artikelReview BeBook Live; snelle budget-tablet voelt bij voorbaat wat gedateerd aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in