Spanje verhoogt BTW op ebooks

0

De BTW-verhoging die de Spaanse Minister van Financiën Cristobal Montoro een week geleden aankondigde heeft ook betrekking op ebooks. Die vallen vanaf 1 september hierdoor onder een tarief van 21 procent in plaats van 18 procent. Opvallend is dat het verlaagde tarief van 4 procent voor onder meer papieren boeken niet aangepast wordt. Spanje verhoogt het hoge BTW-tarief als onderdeel van diverse crisismaatregelen.

De aanpassing van het hoge BTW-tarief betekent een verdere stijging van ebookprijzen in Spanje en mogelijk voordeel voor buitenlandse webwinkels als Amazon die een vestiging in Luxemburg hebben – waar een laag tarief van 3 procent op ebooks geldt.

De voorzitter van de Spaanse uitgeversvereniging, Antonio María Ávila, was er snel bij om te stellen dat de Spaanse overheid “aardig” is geweest tegenover de boekenbranche door het lage tarief op papieren boeken niet te verhogen. “Het is onze strijd in Brussel om ebooks te laten behandelen als papieren boeken.”

Bedrijven die zich bezighouden met digitale boeken reageren echter teleurgesteld. Volgens David Sánchez, de oprichter van 24symbols – een Spaans bedrijf met een Spotify-achtig concept voor ebooks -, “vermoordt de overheid een branche nog voor die geboren is.”

(Via: Publishing Perspectives)

Vorig artikelQuerido en Q openen dit najaar een ‘digitale etalage’
Volgend artikelGratis ebook over historie van Ede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in