Petitie Franse boekverkopers tegen Hachette vanwege iPadreclame

0
DELEN

Meer dan 400 onafhankelijke Franse boekhandelaren hebben een petitie getekend tegen uitgeverij Hachette, de grootste Franse uitgever. Ze vinden dat Hachette onterecht veel aandacht geeft aan de iPad en de iBookstore.

De petitie, met als titel ‘Wil Hachette het zonder boekwinkels doen?’, circuleert al sinds juli onder de boekhandels, maar berichten erover duiken pas nu in de pers op. Verantwoordelijk voor de petitie is de Franse vereniging van boekhandels (Syndicat de la Librairie Française, SLF). Uit de petitie blijkt dat er al langer problemen zijn tussen de boekverkopers en uitgever Hachette. De druppel die de emmer deed overlopen was echter de grootse reclamecampagne die Hachette samen met Apple lanceerde op het moment dat de Franse iBookstore opende. Daaropvolgende campagnes voor afzonderlijke boektitels spitsten zich ook vooral toe op de iPad.

Veel boekhandelaren vinden dat alle moeite die zij gestopt hebben in het promoten van titels van onder meer Hachette nu door diezelfde uitgeverij wordt tenietgedaan. Doordat Hachette het doet voorkomen alsof de iPad hun voorkeur heeft als verkoopkanaal voelen ze zich niet serieus genomen. De boekwinkels willen met behulp van de petitie bewerkstelligen dat Hachette de strategie wijzigt.

Zowel Hachette als de SLF wilden niet reageren op de berichten. Wel liet de SLF weten dat er gesprekken gepland staan met de top van Hachette om te praten over de problemen die zijn ontstaan.

(Via: ActuaLitté.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER