‘Kobo eReader voor kerst onder 100 dollar’

0

Al enige tijd wordt er uitgekeken naar een eInk-ereader die onder de psychologische honderd-dollargrens duikt. De Kobo eReader is sinds mei 2010 in Canada op de markt en wordt sinds juni in samenwerking met boekhandel Borders in de VS verkocht. Mogelijk is het apparaat nog voor de kerst verkrijgbaar voor slechts 99 dollar.

Op dit moment zitten de meeste eInk-ereaders in de VS rond de 150 dollar. De nieuwe Kindle is bijvoorbeeld voor 139 dollar te bestellen, de Kobo eReader kost nu nog 149 dollar, net als de Nook van Barnes & Noble.

Volgens de New Yorker zal de Kobo eReader “volgens berichten” nog voor kerst voor 99 dollar te koop zijn. Dit kan, zo wordt er in het artikel gesteld, omdat Kobo naar eigen zeggen allereerst een content-bedrijf is. Het bedrijf zou daarom geen winst hoeven te maken op de hardware, maar juist op de ebooks die het verkoopt.

Het is niet ondenkbaar dat Kobo een van de eersten zal zijn die een ereader voor onder de 100 dollar verkoopt. Het bedrijf was de eerste met een ereader onder de 150 dollar. Wanneer het gebeurt, is het de verwachting dat anderen snel zullen volgen. Ook Amazon hoeft immers niet te leven van de opbrengsten van de eigen ereader, net zo min als Barnes & Noble.

Voor Nederland ligt de situatie gecompliceerder. Bedrijven als Bebook, Samsung, Pocketbook en in mindere mate Sony moeten het immers juist wel hebben van de verkoop van ereaders. Bij hen gaat het uiteindelijk niet om de content die ze verkopen, maar om de hardware. Verlies draaien op de ereaders zal bij hen amper een optie zijn, behalve wanneer ze deals kunnen sluiten met leveranciers van ebooks. Dat we hier dus met de kerst een van deze ereaders voor minder dan honderd euro kunnen kopen is niet erg waarschijnlijk.

Vorig artikelReview: De iPhone 4 als ereader; scherp en snel, maar wel wat klein
Volgend artikelPocketbook presenteert vijf nieuwe ereaders
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in