Hachette reageert op Britse prijzenslag ebooks

117
0
DELEN

De vorige maand brak er tussen verschillende Britse online boekwinkels een prijzenslag uit op het gebied van ebooks. Amazon, WH Smith en Waterstone’s verlaagden hun prijzen van ebooks fors. Hachette komt nu in actie en vereist dat de uitgeverij zelf de prijs van ebooks mag vaststellen. Als gevolg daarvan zijn de boektitels van Hachette vanaf vandaag in diverse winkels niet meer te koop.

Hachette levert nu enkel nog ebooks volgens het zogenaamde agency-model, waarbij de uitgever zelf de verkoopprijs bepaalt. Omdat sommige boekwinkels weigeren daaraan mee te werken, hebben winkels als Waterstone’s, WH Smith en The Book Depository ervoor gekozen de boeken van Hachette uit de winkel te halen.

Vreemd genoeg zijn de ebooks van Hachette bij Amazon nog voor de normale lage prijs te krijgen. Die winkel heeft bij de komst van de Kindle Store in het Verenigd Koninkrijk gesteld dat het zelf de prijzen van ebooks wil stellen. Wat de nieuwe voorwaarden van Hachette voor Amazon betekenen blijft nog onduidelijk. Apple is daarentegen de enige ebookwinkel die al sinds het begin ebooks via het agency-model verkoopt. De ebooks in kwestie zijn in Apple’s iBookstore dan ook meestal duurder dan bij Amazon.

De directeur van The Book Depository stelde tegen de website The Bookseller dat ze niet van plan waren de overeenkomst met Hachette te tekenen. Een van de redenen is volgens hem dat ze consistent willen zijn tegenover de klanten. Bij het gebruikte agency-model van Hachette zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn voordeelbonnen of aanbiedingen te geven voor titels van deze uitgever. Bij de ebooks van Hachette staat in deze boekwinkel dan ook nu ‘out of stock’ aangegeven.

Hachette geeft in het Verenigd Koninkrijk onder meer boeken uit van Terry Pratchett, Elizabeth George, Stephen King, Harlan Coben en Stephenie Meyer.

(Via: The Bookseller.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER