KB gaat Google-scans aanbieden via eigen platform

0

Vorige week berichtten wij over het nieuws dat Google de Koninklijke Bibliotheek (KB) strenge voorwaarden heeft opgelegd in het contract over het digitaliseringsproject. Vandaag reageerde Bas Savenije, algemeen directeur van de KB, op “de commotie over het Google-contract” op het online platform InformatieProfessional.

De KB en Google hebben vorig jaar een overeenkomst gesloten voor het digitaliseren van 160.000 rechtenvrije boeken uit de periode 1700-1870 uit de collectie van de KB. ICT-nieuwswebsite Webwereld liet vorige week weten dat één van de voorwaarden uit het contract tussen beide partijen is dat de KB dient te voorkomen dat derden de gescande boeken verspreiden of commercieel gebruiken. Savenije laat echter weten de KB zich geen zorgen maakt over deze eis: “Als we volgend jaar de scans van Google ontvangen en die zelf ook beschikbaar stellen, plaatsen we een disclaimer die waarschuwt dat commercieel gebruik niet mag. En we onderzoeken de mogelijkheid om substantieel downloaden tegen te gaan.”

Het vermoeden van Webwereld dat de KB de door Google gescande boeken niet op de eigen website zou plaatsen ontkent Savenije. Webwereld berichtte dat het niet zeker is dat de KB de boeken zelf aan zou bieden, dit bleek volgens de nieuwswebsite uit een e-mail van de KB. Savenije vertelt: “Wij willen de scans ook zelf beschikbaar stellen, dat mag ook en daarvoor ontwerpen we momenteel een platform.”

“Wij digitaliseren onze boeken van vóór 1870 met Google of wij kunnen ze niet digitaliseren. Die keus is dus eenvoudig”, aldus de directeur.

(Via: InformatieProfessional)

Vorig artikelNatural History Museum publiceert ebook van ’s werelds duurste boek
Volgend artikelNieuwsorganisaties beconcurreren boekenuitgevers op de ebookmarkt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in