Barnes & Noble’s nieuwe ereader gelanceerd

0

De nieuwe Barnes & Noble ereader werd vanavond gelanceerd in New York. De naam van de ereader is, zoals we vanmorgen al schreven, nook. De bijbehorende pagina op de Barnes & Noble website is ook per ongeluk al even live gegaan voor de start van de persconferentie.

De dual screen ereader is een 6 inch eInk apparaat. Het tweede scherm is een 3,5 inch TFT color touchscreen. Hiermee navigeer je door je bibliotheek via coverflow, zoals bij iTunes. Het tweede schermpje is ook voor gemakkelijk shoppen bij de ebookstore van Barnes & Noble. De ereader weegt 317 gram en is 196,2 x 126 x 12,8 milimeter.

Hardware en multidevice synchronisatie
De nook beschikt over Wifi en 3G internettoegang. Voor 3G heb je geen abonnement nodig volgens de FAQ. Toegang is gratis. De 3G connectie wordt geleverd door AT & T. Het apparaat ondersteunt PDF, MP3, jpg, png, gif en bmp. Ook worden ePub en het eigen ebook formaat eReader ondersteund door de nook. Door het ondersteunen van zoveel plaatjesbestanden kun je zelf een screensaver maken voor het tweede scherm.

De nook laat ook multi-device synchronisatie toe. Dat wil zeggen dat je een gekocht ebook op meerdere ereaders tegelijk kunt lezen. Een gekochte ebook komt ook terecht in je online bibliotheek. Als er iets gebeurt met je nook, dan kun je je ebooks altijd terughalen. Sommige features, zoals het uitlenen, zijn alleen mogelijk bij ebooks die je via B&N hebt gekocht.

Op dit moment wordt alleen de Engelse taal ondersteund. Je kunt zo’n 1500 ebooks op je nook zetten, dat is zo’n 2 GB aan intern geheugen. Je kunt dit geheugen nog uitbreiden met een 16 GB microSD card of microSDHC card. De batterij gaat zo’n 2 tot 3 jaar mee. Daarna kun je hem vervangen door een nieuwe Li-Ion batterij. De batterijlading gaat zo’n 10 dagen mee als je alleen leest. Bij gebruik van internet en het afspelen van muziek, zul je de batterij na 2 dagen weer moeten opladen. Het volledig opladen van de batterij kost zo’n 3,5 uur.

Uitlenen via LendMe
De nook geeft toegang tot miljoenen ebooks, eNewspapers en eMagazines. Het color touchscreen is net zo makkelijk te gebruiken als de iPhone, aldus B&N in de FAQ. Door bijvoorbeeld op Shop te tappen, open je de eBookstore en kun je al ebooks kopen vanaf $9,99. Je aankopen uitlenen aan vrienden kan door de nieuwe LendMe technologie. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is hun e-mailadres.

Ieder apparaat met de B&N ereader app komt in aanmerking voor het delen van ebooks; dat zijn onder andere de iPhone, iPod Touch, Blackberry, PC en Mac OS. Op het moment dat je een ebook uitleent, kun je het zelf niet meer lenen. Je bent het 14 dagen kwijt. Na die twee weken verloopt de leentermijn en krijg je je ebook vanzelf weer terug. Je kunt ook meerdere ebooks tegelijk uitlenen. Het is nog altijd niet toegestaan om pagina’s van je ebook te printen.

De nook wordt vanaf 30 november verkocht, maar alleen in Amerika. Of en wanneer deze dualscreen ereader naar Europa en daarmee naar Nederland komt, is niet bekend.

De persconferentie
De persconferentie is zojuist begonnen. Ik zal live updaten terwijl de persconferentie bezig is. Refresh de pagina om updates te zien.

Update 1: Op Twitter kun je de persconferentie volgen via @eBooksBN. Er wordt live getwitterd vanaf de Chelsea Piers in New York, de locatie van de persconferentie. Je kunt de Kindle 2 vergelijken met de nook. Die pagina staat nog wel online.

Update 2: CEO William Lynch vertelt over de strategie: consumenten dienen toegang te hebben tot kranten, tijdschriften, ebooks en andere content, op elk moment, waar ze ook zijn. In de fysieke boekwinkels zullen gratis ebooks zijn, exclusieve content en speciale kortingen. Lynch zegt dat meer dan 1 miljoen ereader apps zijn gedownload voor iPhone en iPod Touch.

Update 3: Lynch noemt voorzitter Len Riggio een van de grote innovators en pioniers van het boekenvak. Lynch presenteert de nook: ’s werelds meest geavanceerde ereader.

Update 4: Nook is de eerste ereader die gebouwd is op een Android forum. Ook het uitlenen van ebooks is nog niet vertoond in de ebook wereld. De eerste keer dat het mogelijk is, zegt Lynch.

De nook ligt goed in de hand en is niet groter dan een paperback. Volgens Doug Gottlieb, verantwoordelijk voor BN.com, maakt de combinatie van kleur en touch de navigatie intuïtief en zelfs te begrijpen voor de digibeet. Het virtuele toetsenbord is groot, comfortabel en makkelijk te gebruiken. Je kunt kiezen uit vijf lettergroottes, waardoor je makkelijk kunt lezen. Malcolm Gladwell leest iets voor uit The Tipping Point. Soort van intermezzo.

Update 5: Jammer, dit geldt niet voor Nederland; de eerste 10.000 mensen die de nook reserveren, krijgen ebook The Tipping Point gratis. De zogenaamde “Reading now” feature onthoudt waar je gebleven bent in je ebook. Niet alleen op je nook, maar ook op de andere ereader apparaten die je gebruikt met de B&N ereader applicatie. De covers zijn ontworpen door verschillende kunstenaars, waaronder Kate Spade, Jack Spade, Jonathan Adler, Tahari en anderen en zijn beschikbaar in de boekwinkel en de online winkel.

Update 6: De ereader zal $259 gaan kosten. Via nook.com is meer informatie te vinden. Op 21 oktober zal ook de mogelijkheid zijn om te reserveren in de fysieke boekwinkels. De site is inmiddels live!

Update 7: De display waarmee de ereader gepromoot gaat worden:

Het lijkt erop dat de persconferentie is afgelopen. Wat vinden jullie van deze ereader?

Vorig artikel’s Werelds eerste dual book: de Entourage eDGe
Volgend artikelOLED kleurenscherm ereader van Sony

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in