Noord-Hollands Archief lanceert online krantenviewer met historische kranten

0

Gisteravond heeft het Noord-Hollands Archief een krantenviewer gelanceerd met ruim 170.000 pagina’s van historische kranten. Het digitaliseringsproject is gericht op het Haarlems Dagblad (1883-1950) en het Weekblad Huis aan Huis Velsen (1934-1960). De krantenviewer is voor iedereen gratis toegankelijk.

Het Haarlems Dagblad is gedigitaliseerd door het Noord-Hollands Archief omdat het een belangrijke Haarlemse informatiebron is. Bovendien is het Noord-Hollands Archief de enige instelling in Nederland die een complete serie van de krant in de collectie heeft. De krant verscheen voor het eerst op 9 juli 1883.

Het Weekblad Huis van Huis Velsen heette oorspronkelijk ‘Huis aan Huis – weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station, Rozenstein en Driehuis’. Het weekblad is al jaren een belangrijke nieuwsbron voor inwoners van die plaatsen en later ook voor inwoners van Velsen. Daarnaast bevat de krantenviewer de Haarlemsche Courant die reeds gedigitaliseerd was door de Koninklijke Bibliotheek.

Via de krantenviewer op de website van het Noord-Hollands Archief zijn de digitale edities van de kranten gratis te bekijken. De kranten zijn volledige doorzoekbaar en de zoekcriteria zijn te beperken op datering en op krantentitel.

(Via: Radio+TV Noord-Holland)

Vorig artikel‘Wreck This App’ nu ook op Android
Volgend artikelMis het niet: e-reading & tabletevent 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in