Leestips voor de donkere dagen

0

Rond 22 december zijn het de kortste dagen van het jaar. In deze donkere dagen voor kerst is er niets beter dan heerlijk met een boek op de bank te kruipen. Welke ebooks zorgen voor een beetje licht in het duister? Hieronder vind je enkele mooie tips. Dus maak een kop warme chocolademelk klaar, zet de kachel maar aan en pak je ereader of tablet erbij!


Het kleine meisje van meneer Linh, Philippe Claudel
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Deze praat over zijn vrouw die kort daarvoor is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. De twee rouwende mannen vinden troost in elkaars gezelschap en er ontstaat een innige vriendschap die alle taalbarrières overstijgt. Maar op een dag worden meneer Linh en zijn kleindochter plotseling overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping. Het kleine meisje van meneer Linh is Claudels ontroerendste en meest tedere boek tot nu toe, geschreven in een taal die schittert van eenvoud en zeggingskracht.

Koop dit boek voor 7,95 bij: Bol.com Kobo eBook.nl

Wolkenatlas, David Mitchell
In Wolkenatlas verweeft David Mitchell zes verhalen: het avontuurlijke reisverslag van notaris Ewing, de hilarische brieven van oplichter Frobisher, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey, de lotgevallen van uitgever Cavendish en het vraaggesprek met de kloon Sonmi-451. Het zesde verhaal speelt zich af in de toekomst, als de mensheid bijna ten onder is gegaan. Mitchell schept met groot gemak zes totaal verschillende werelden die door allerlei details aan elkaar verbonden zijn. Hij creëert met zichtbaar plezier bijpassende talen, woorden en afkortingen, beelden, geluiden en geuren zonder ooit de leesbaarheid en de draad van het verhaal uit het oog te verliezen. Als de roman de lezer ver in de toekomst heeft meegevoerd, sluit Mitchell een voor een zijn poppen weer in elkaar en worden alle verhalen tot hun einde gebracht met een vanzelfsprekendheid en een nieuwsgierig makende spanning die tot de laatste bladzijde aanhoudt.

Koop dit boek voor 9,99 bij: Bol.com Kobo eBook.nl

Pontenilo, Irma Joubert
De slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog verspreidt zich tot diep in Zuid-Afrika. De politieke tegenstellingen in dat land ontwrichten ook het hechte Afrikaner gezin Fourie. De sfeer in huis wordt om te snijden. De gevoelige Klara, die een goede vriend verloor bij de slag om El Alamein, probeert de vrede in haar familie te bewaren.

Dan wordt op de plaas van Fourie een Italiaanse krijgsgevangene tewerkgesteld – gevangengenomen bij El Alamein. Tegen wil en dank groeit er bij Klara een verschrikkelijke woede tegen deze vreemdeling. Terwijl de Italiaan moet meebouwen aan een grote brug, wordt de kloof tussen de leden van het gezin Fourie steeds groter.

Koop dit boek voor 15,99 bij: Bol.com Kobo eBook.nl

De branding, Claudie Gallay
La Hague, een verlaten dorp aan de Normandische kust, waar stormen de huizen teisteren en golven op de klippen beuken. De inwoners zijn vertrouwd met de oceaan, met de angst voor schipbreuk en de hoop op jutgoed.

Een jonge vrouw heeft haar intrek genomen in het dorp om de vogelpopulatie aan de kust te bestuderen. Ze is haar oude leven ontvlucht en zoekt nog slechts eenzaamheid na de dood van haar grote liefde.

Dan wordt de gemeenschap opgeschrikt door de komst van een oude bekende. Lambert is teruggekeerd naar het dorp waar hij vroeger zijn vakanties doorbracht, tot een drama een einde maakte aan zijn gelukkige jeugd. Nu zoekt hij verklaringen voor de gebeurtenissen van toen, maar het dorp hult zich in stilzwijgen.

Koop dit boek voor 7,95 bij: Bol.com Kobo eBook.nl

Het leven van Pi, Yann Martel
Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo.

237 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan – het decor voor een buitengewoon fantasierijke roman. ‘Dit verhaal doet je in God geloven’, aldus een personage. Dat gaat misschien wat ver, maar wie Het leven van Pi leest, moet wel geloven in de onverwoestbare kracht van verhalen.

Koop dit boek voor 7,99 bij: Bol.com Kobo eBook.nl
Vorig artikelPrentenboeken-apps effectief voor ontwikkeling kind
Volgend artikelApple past contracten met Europese uitgevers aan na schikking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in