1 op 3 gepubliceerde auteurs heeft interesse in self-publishing

0

Een derde deel van schrijvers die minimaal een boek bij een traditionele uitgever hebben uitgegeven, overweegt zijn volgende boek voortaan zelf te gaan uitgeven. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.000 auteurs.

Het onderzoek “What Authors Want” werd gehouden door Writer’s Digest en Digital Book World onder 5.000 traditionele en zelf publicerende auteurs. Wat precies de samenstelling van de groep ondervraagde auteurs was, is niet duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om Engelstalige schrijvers.

Zelf publiceren van boeken is tegenwoordig vrij eenvoudig en biedt bovendien hogere marges voor auteurs op de verkoop van hun boeken. Een derde van de auteurs die bij traditionele uitgeverijen onder contract staan is daardoor aangetrokken, en zelfs twee op de drie van auteurs die zowel ervaring hebben met traditionele uitgeverijen als met het zelf uitgeven van boeken overweegt om het volgende boek zelf te gaan uitgeven.

Tegelijkertijd hebben uitgevers niet al hun aantrekkingskracht verloren. Twee derde van de zelf publicerende auteurs is geïnteresseerd in een uitgeverij wanneer ze een contract aangeboden zouden krijgen. Driekwart van de auteurs met ervaring op beide terreinen zou het volgende boek bij een uitgeverij onderbrengen wanneer ze die kans zouden krijgen.

Het onderzoek laat zien dat uitgevers waarschijnlijk voortaan meer moeite moeten doen om schrijvers aan zich te binden. Veel auteurs interesseren zich in het zelf uitgeven van boeken wanneer dat eenvoudig is en meer oplevert. Tegelijk beseffen auteurs dat een uitgeverij hun op andere vlakken meer kan bieden, zoals marketing, prestige en redactie.

In Nederland staat self-publishing nog op een lager niveau dan in de Engelstalige wereld. Naarmate digitaal lezen hier toe zal nemen, stijgt waarschijnlijk ook de populariteit van het zelf uitgeven van boeken door schrijvers.

(Via Digital Book World)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in