Bibliotheken starten met uitleen ebooks

0

Vanaf vandaag kunnen leden van Nederlandse openbare bibliotheken ebooks lenen bij hun bibliotheek. Het aanbod van circa 5.000 titels is voorlopig gratis voor leden, vanaf april moet voor de nieuwste titels betaald worden.

De ebooks kunnen op diverse manieren gelezen worden. Zo is er een online leesmodus waarmee er direct in de browser gelezen kan worden. Ook zijn er apps beschikbaar voor Android en iOS, waarmee de ebooks gemakkelijk op een smartphone of tablet gelezen kunnen worden. Daarnaast wordt er ondersteuning aangeboden voor ereaders. Voor deze laatste groep zijn de ebooks beveiligd met Adobe DRM – dit om ervoor te zorgen dat de ebooks nadat de uitleentermijn verstreken is niet meer gelezen kunnen worden.

De uitleentermijn van de ebooks is 21 dagen. Hierna kan een ebook opnieuw geleend worden, direct verlengen is niet mogelijk. De bibliotheken betalen per uitgeleend ebook een bepaald bedrag aan uitgevers. Bij ebooks die nog geen 3 jaar oud zijn is dat 36 cent, bij ebooks ouder dan 3 jaar 24 cent, dat wordt na een jaar verlaagd tot 12 cent per uitleen.

Nog lang niet alle Nederlandse uitgevers werken mee met de bibliotheken. Uitgevers die hun ebooks beschikbaar stellen zijn onder meer WPG, VBK en enkele kleinere uitgevers. Met ingang van april moet voor ebooks jonger dan 3 jaar extra betaald worden, de oudere blijven wel gratis beschikbaar voor bibliotheekleden.

Vorig artikelTweederde Amerikaanse kinderen leest digitaal
Volgend artikelApple brengt iBooks-studieboeken naar Nederland
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in