Tablets onder de 200 euro: goedkoop of duurkoop?

0

In het consumentenprogramma Radar werden vijf goedkope Androidtablets onder de loep genomen. De tablets mochten niet meer dan 200 euro kosten. De apparaten werden getest op onder andere schermkwaliteit, de besturing en de kwaliteit van de behuizing. De conclusie van de test: tablets voor een budgetprijs zijn vaak geen aanrader, maar er zijn zeker positieve uitzonderingen.

Je wilt een tablet, maar hebt geen geld over voor een iPad of een Samsung Galaxy? Dan kun je overwegen om een goedkopere Androidtablet aan te schaffen. Consumentenprogramma Radar testte samen met Edwin van der Palen van tabletguide.nl en Marjolijn Kamphuis van Dutchcowgirls een vijftal budget-tablets, allen verkrijgbaar voor een bedrag onder de 200 euro. De tablets die onder de loep genomen werden zijn: Xiron tablet 9,7 inch IPS (Blokker, 199 euro), Qware tablet 10 inch R (Intertoys, 99,99 euro), Arnova van Archos (BCC, 174,99 euro), Archos A80 G9 8GB 8 inch (Phone House, 199,99 euro) en de Yarvik Tablet TAB 420 (Dynabyte, 148,99 euro).

Afraders
Drie van deze tablets scoorden ver onder de maat: de Qware, de Yarvik en de Arnova. De Qware kreeg het cijfer 2, omdat het resistieve scherm zelfs met het pennetje nauwelijks te bedienen was en het apparaat telkens vastliep. Het scherm deed ook erg plastic aan. Ook de Yarvik deed het op deze punten erg slecht, maar net ietsjes beter dan de Qware. De Arnova doet het qua scherm al iets beter en volgens Marjolijn Kamphuis is het scherm zelfs goed voor het lezen van boeken. Helaas is de officiële Android Market niet beschikbaar op deze tablet. Wil je een goedkope tablet voor digitaal lezen, dan zijn deze drie apparaten af te raden.

Xiron
De Xiron van Blokker kreeg een 6,5 van de jury toebedeeld. Het scherm reageerde redelijk op aanrakingen en de look is netjes. Het besturingssysteem lijkt op het speciale tabletbesturingssysteem van Android, maar blijkt een vermomd Android 2.X-systeem te zijn. Dat besturingssysteem is bedoeld voor smartphones en dit heeft dan ook gevolgen voor de apps die geïnstalleerd kunnen worden. De leesapp Aldiko is echter zowel beschikbaar voor smartphones als tablets, dus het lezen van ebooks zou geen probleem mogen zijn.

Archos A80 G9
De duurste tablet uit de test, de Archos A80 G9, behaalde de hoogste score. Het is de enige tablet met Android 3.2 als besturingssysteem en deze wordt binnenkort geüpgrade naar Android 4.0. Een minpunt van de tablet is de “krakkemikkige” bouw, maar de schermkwaliteit is goed en ook de bediening via het touchscreen is soepel. Het 8 inch-formaat is wellicht wat aan de grote kant om de tablet alleen als ereader voor ebooks te gebruiken, maar digitaal lezen is op de Archos A80 G9 geen probleem. Voor 199,99 euro heb je met de Archos een prima budget-tablet in huis.

Conclusie
De kwaliteit van goedkope Androidtablets kan dus variëren: sommige tablets kun je beter mijden, anderen (zoals de Archos) bieden een prima prijs-kwaliteitverhouding. Let daarom bij de aanschaf van een tablet in elk geval op de volgende punten: heeft de tablet een capacitief aanraakscherm dat dus gemakkelijk met de vinger te bedienen is? Welk besturingssysteem van Android draait er op de tablet? Is de officiële Android Market beschikbaar? En kijk vooral ook even naar de helderheid en scherpte van het scherm, dit komt je leesgenot aanzienlijk ten goede.

Via: Tros Radar. Bekijk de test hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in