GfK: papieren boekverkoop daalt, ebookverkoop stijgt

0

Volgens cijfers van marktonderzoeker GfK is de verkoop van papieren boeken in 2012 sterk gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van het papieren boek liep in Nederland terug met meer dan 7 procent. De verkoop van ebooks steeg daarentegen, met meer dan 70%.

In totaal werden er in 2012 43,5 miljoen papieren boeken verkocht, een daling van 5,5% in vergelijking met een jaar eerder. De omzet hiervan bedroeg 545 miljoen euro, een daling van 7,3%. De sterkste daling liet de categorie informatieve non-fictie zien, met 14%. Fictie, de grootste categorie boeken in de algemene boekenmarkt, daalde met 6%.

GfK verzamelt de gegevens over de Nederlandse boekenmarkt in opdracht van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak en Stichting Marktonderzoek Boekenvak. Het marktonderzoeksbureau constateerde een sterke groei van het aantal verkochte ebooks in 2012. In totaal kwamen de verkopen uit op 1,2 miljoen verkochte digitale boeken, 75% meer dan een jaar eerder. Er werd voor 12,2 miljoen euro aan omzet behaald met ebooks.

GfK merkt op dat dit omzetcijfer wel een ietwat vertekend beeld geeft, omdat ebooks met 21% BTW belast worden en papieren boeken met 6%.
In exemplaren had het ebook in 2012 uiteindelijk een marktaandeel van 2,8 procent, tegen 1,5 procent in 2011.

(Via GfK)

Vorig artikelBrussel daagt Frankrijk en Luxemburg voor rechter om BTW-tarief ebooks
Volgend artikeleLinea: ontdek, lees en deel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in