8 procent Fransen heeft een ebook gelezen

0

Volgens een onderzoek van Ipsos in samenwerking met het Franse magazine Livres-Hebdo heeft acht procent van de Fransen wel eens een digitaal boek gelezen. De helft daarvan geeft echter toe het boek in kwestie niet helemaal te hebben uitgelezen.

Het onderzoek van Ipsos werd gepresenteerd op de Parijse Salon du Livre, een jaarlijkse boekenbeurs. Deze beurs, die nog tot vandaag duurt, besteedt voor het vierde jaar op rij extra aandacht aan de ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen.

Anderhalf jaar geleden nam het bureau Ipsos al een vergelijkbaar onderzoek af onder de Franse bevolking. In de tussentijd is er op sommige punten veel veranderd, maar op andere minder. Zo groeide de interesse in digitaal lezen maar weinig, van 15 naar 16 procent. Daarentegen steeg wel het percentage mensen die wel eens van ebooks gehoord hebben flink, van 47 naar 61 procent. Ook hebben meer mensen digitaal lezen nu uitgeprobeerd. Dat was in 2009 nog 5 procent van de bevolking, nu is dat 8 procent.

Opvallend is dat de helft van de mensen die wel eens een ebook gelezen heeft aangeeft slechts een deel van het ebook te hebben gelezen. Vooral non-fictie is populair in digitale vorm, daarna volgen literatuur, manga’s en strips. De ondervraagden wensen vooral handboeken, detectives en science-fiction of fantasy in digitale vorm te lezen. Digitaal lezen is vooral populair onder de jongere bevolking, en er bevinden zich relatief veel mannen en inwoners van Parijs onder de digitale lezers.

Als voordelen van het lezen van ebooks worden vooral genoemd het gemak om ze mee te nemen en de grote hoeveelheid ebooks die tegelijk meegenomen kunnen worden. Een van de dingen die digitale lezers missen is het fysieke contact met het boek. 65 procent van de ondervraagden denkt dan ook dat het papieren boek altijd de voornaamste boekvorm zal blijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd van 21 januari tot 7 februari onder ruim 3.000 Fransen van 15 jaar en ouder.

(Via: France 24.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in