Hachette: bijna kwart van verkopen zijn ebooks

0

De CEO van uitgever Hachette, Arnaud Nourry, heeft in een interview met de Franse krant Le Figaro gesteld dat het aandeel ebooks bij de Amerikaanse afdeling van de uitgeverij inmiddels op bijna een kwart ligt. Volgens hem is dat in lijn met de rest van de markt in de VS. Cijfers van de Amerikaanse Vereniging van Uitgevers toonden vorige week al dat de ebookverkoop in januari dit jaar weer flink gestegen was.

Nourry bracht in het interview in herinnering dat het aandeel ebooks over heel 2010 nog rond de 10 procent lag. De eerste twee maanden van dit jaar is dat flink gestegen, naar nu rond de 23 procent. “Deze markt is in zeer sterke opmars.” Volgens hem is er wat betreft het soort ebooks dat populair is weinig verschil te bespeuren met de gedrukte bestsellerlijsten. Op de vraag of ebooks de verkoop van gedrukte boeken kannibaliseren was hij voorzichtig: “Dat is erg lastig te analyseren, auteur voor auteur en titel voor titel.” Wel zag hij hoe de boekenmarkt vorig jaar licht inzakte, en hoe vooral het aandeel pocketboeken sterk daalde. “Alsof de digitale boeken de pocketboeken een beetje vervangen.”

Nourry ging in het interview ook in op de onderzoeken rondom kartelvorming die er momenteel vanuit Brussel plaatsvinden onder Franse uitgevers. “Natuurlijk heeft Brussel het recht onderzoeken uit te voeren wanneer ze een illegale activiteit vermoeden.” “Tegelijk zie ik dat de markt voor digitale boeken in Frankrijk 4 of 5 miljoen euro bedraagt. Dat er vanuit Brussel 60 personen komen, met opdringerige methoden, is merkwaardig, wanneer je in gedachten houdt waar het allemaal om gaat.”

Het volledige interview is te lezen en bekijken op Le Figaro.

Vorig artikel8 procent Fransen heeft een ebook gelezen
Volgend artikelNieuwe, nog interactievere Alice-app voor iPad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in