Samsung-tablet met Liquavista-scherm in 2013?

0

Komend jaar begint Samsung mogelijk met de productie van een tablet met een scherm op basis van nieuwe electrowetting-techniek. Volgens Johan Feenstra, CEO van Samsung LCD Netherlands R&D Center (SNRC), kan de techniek in 2013 klaar zijn voor massaproductie. Dat betekent een vertraging ten opzichte van eerdere plannen, die waarschijnlijk verklaard wordt door de overstap op grotere schermen.

Johan Feenstra sprak gisteren tijdens het e-reading en tablet event in Bussum over de nieuwe techniek die ze in ontwikkeling hebben. Sinds 2002 werkt hij met zijn team aan schermen die gebruik maken van electrowetting. Vorig jaar werd het bedrijf, een spin-off van Philips, overgenomen door Samsung. Samsung heeft grootse plannen voor de nieuwe techniek en investeert dan ook flink. Naast een team in Nederland werkt er nu ook een team in Azië aan de Liquavista-techniek.

Eerder wilde Liquavista al in 2011 een ereader op de markt brengen, maar die is er nooit gekomen. Toen richtte het bedrijf zich nog op kleinere 6-inch schermen, onder Samsung-vlag worden die grenzen nu echter verlegd. Feenstra liet beelden zien van een 9,7-inch prototype, en vertelde dat zelfs aan schermen van 20 tot 35-inch gewerkt wordt.

De schermen met electrowetting hebben als voordeel dat ze stukken energiezuiniger zijn dan bestaande LCD-schermen en in zonlicht goed leesbaar zijn. Op termijn zullen ze dan ook een vervanging worden voor huidige schermtechnieken in zowel ereaders als tablets, en mogelijk ook voor de grotere kleurenschermen in televisies of monitors. Een ander voordeel is dat de schermen op bestaande LCD-productielijnen gefabriceerd kunnen worden, zodat grote investeringen daarin niet nodig zijn.

Wanneer een eerste product met Liquavista-scherm op de markt zal verschijnen, wist Feenstra nog niet precies te zeggen, maar hij verwacht dat in de tweede helft van 2013 begonnen kan worden met grootscheepse productie.

Vorig artikelJames Bond bestormt ebookmarkt
Volgend artikel‘Google eBooks en Google Currents binnenkort naar Nederland’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in