Nederlandse webwinkels gaan online lezen aanbieden

0

Vanaf 27 april maakt distributeur Centraal Boekhuis het mogelijk om ebooks online te lezen bij Nederlandse webwinkels. Consumenten kunnen dan na de aanschaf van een ebook kiezen of ze het boek als ePub willen downloaden naar een ereader of direct online in de browser van hun apparaat willen lezen.

Volgens Mathijs Suidman, Manager Product Management van het Centraal Boekhuis, past deze ontwikkeling in de trend dat steeds meer partijen overstappen op online lezen. Suidman vertelde dit tijdens het e-reading en tablet event 2012 dat gisteren in Bussum plaatsvond. Het Centraal Boekhuis heeft een online leesomgeving in HTML5 laten ontwikkelen door partner ePagine.

Vanaf 27 april kunnen uitgevers aangeven of hun ebooks ook online, in de cloud, gelezen mogen worden. Boekverkopers krijgen vanaf dan de mogelijkheid na het afrekenproces binnen hun eigen webshop te linken naar een online leesomgeving waar het ebook direct voor de klant beschikbaar staat.

Dit nieuwe online platform vormt ook de basis voor verdere ontwikkelingen van het Centraal Boekhuis. Zo wil het CB hierop de mogelijkheid gaan aanbieden dat ebooks voor een tijdsperiode gehuurd kunnen worden. Daarnaast maakt deze ontwikkeling het mogelijk ebooks centraal voor de consument aan te bieden. Later dit jaar zal er namelijk een verbinding komen waarmee ebooks die een klant bij verschillende webwinkels aanschaft op een plaats toegankelijk zijn.

Met het online platform richt het CB zich voornamelijk op Nederlandse webwinkels en boekhandels. Grote buitenlandse partijen als Google, Apple en Kobo zullen gebruik blijven maken van een eigen ecosysteem. De koppeling van ebooks hieraan wordt ook door het CB geleverd, maar staat verder los van het digitale platform.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in