Franse ebookmarkt nog slechts op 0,6% van boekenomzet

0

In Frankrijk komt de ebookmarkt maar moeizaam van de grond. Volgens onderzoeksbureau Gfk was het omzetaandeel van ebooks er in 2012 0,6% van de totale boekenomzet. En dat terwijl er dat jaar gezamenlijk meer dan 20 miljoen ereaders, tablets en smartphones verkocht werden.

In 2012 werden er meer dan twee keer zoveel tablets verkocht als het jaar ervoor, 3.6 miljoen in totaal. De ereaderverkoop verdubbelde ook maar bleef steken op 300.000, van 145.000 een jaar eerder. Voor 2013 verwacht Gfk dat het totale aantal verkochte ereaders sinds 2010 de 1 miljoen zal overschrijden.

Volgens Gfk werden er in 2012 in Frankrijk 2 miljoen ebooks verkocht, wat een omzet van ongeveer 20 miljoen euro opleverde. Dat is 0,6% van de totale boekenverkoop in Frankrijk. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit de komende jaren langzaam zal stijgen naar 3% in 2015.

Gfk draagt ook een aantal redenen aan waarom de adoptie van ebooks in Frankrijk langzamer lijkt te gaan dan in de Engelstalige landen. Volgens het bureau is de situatie moeilijk te vergelijken, omdat er in deze landen vanaf het begin een agressieve prijsstrategie was van retailers. In Frankrijk worden de prijzen van ebooks vastgelegd door de uitgevers en geldt er een vaste ebookprijs. Daarnaast signaleert Gfk dat er in de VS een minder wijdverspreid netwerk van boekenwinkels is, doordat veel boekenwinkels zijn verdwenen. Consumenten gaan dan makkelijker naar online verkoopkanalen, terwijl de boekenwinkels in Frankrijk beter bereikbaar zijn.

Via Actualitte

Vorig artikelAmazon introduceert Send to Kindle Button
Volgend artikelReview: Amazon Kindle Paperwhite

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in