Blinde mensen lezen braille. Het maken van een boek van 500 pagina’s in braille verdubbelt de hoeveelheid pagina’s. Nu kan er ook braille gelezen worden via ereaders.
Yanko design heeft een braille ebook ontworpen dat gebaseerd is op de techniek EAP. EAP verandert het oppervlakte patroon dynamisch door een elektromagnetische impuls en kan zo brailletekst simuleren.
Of en wanneer dit product naar Nederland komt is niet bekend.
Text to speech
Naast de braille ereader is ook de Kindle 2 van Amazon interessant voor visueel gehandicapten. Deze ereader bevat een ingebouwde text-to-speech synthesizer. Blinden en slechtzienden kunnen zo in één keer beschikken over een grote bibliotheek van ebooks, die voorgelezen kunnen worden.
Echter: veel rechthebbenden waren hier niet zo verguld mee. Zij meenden dat het uitspreken van teksten illegaal was en het auteursrecht schond. Amazon laat nu de uitgevers en auteurs zelf bepalen of hun boeken mogen worden voorgelezen.
“Freedom of speech”
Na de protesten van de Amerikaanse Authors Guild tegen de voorleesfunctie van de Kindle gingen ruim 200 visueel gehandicapten de straat op om te protesteren voor het behoud van de text-to-speech functie. Met leuzen als: “Don’t disable the Kindle” en “Give the Kindle Freedom of Speech” probeerden zij de spraakmodule te behouden.
Paul Aiken, voorzitter van de Authors Guild wees erop, dat er voor blinde mensen al mogelijkheden bestaan voor audioboeken waar nog auteursrechten op rusten. Hij spoorde in zijn verklaring de industrie ook aan om speciale features te ontwikkelen voor minder validen.
(Via: Mobile read.)