KBb-voorzitter roept op tot samenwerking

0
DELEN

Dick Anbeek, de voorzitter van de Nederlandse Boekverkopersbond, heeft in zijn toespraak op de Algemene Ledenvergadering van 19 april jongstleden opgeroepen tot samenwerking op het gebied van digitalisering. Hij verwacht dat individuele boekhandels of boekhandelketens niet in staat zullen zijn de aanstaande veranderingen in het boekenvak aan te kunnen.

2009 was een wisselvallig jaar voor de boekwinkels. Er was een zeer lichte omzetstijging, maar het aantal verkochte exemplaren daalde. Anbeek wees op de uitdagingen waar de boekenbranche mee te maken heeft. Zo noemde hij de locatie van boekwinkels een punt van aandacht, evenals veranderingen op de wetenschappelijke en educatieve markt.

De grootste uitdaging is echter digitalisering. Volgens Anbeek is er een “klimaatverandering” in aantocht, die grote gevolgen voor de boekhandel zal hebben. Hij concludeerde op basis van ontwikkelingen in de VS dat er in de nieuwe markt maar voor weinig spelers een plaats zal zijn. Individueel staan de leden van de boekverkopersbond dan ook zwak, tegenover grote spelers als Apple en Google.

De toegevoegde waarde van boekwinkels in een digitale wereld ziet Anbeek in “de combinatie met het papieren boek, in kennis, adviesfunctie, en het bijeenbrengen van netwerken van lezers”. Het zwakke punt van de meeste boekwinkels is echter de aanwezigheid en zichtbaarheid op internet. Hij riep daarom dan ook op tot de komst van een centraal punt, zoals in Vlaanderen het ebookportal www.e-boek.org. Op zo’n portal, waar alle boekwinkels samen eigenaar van moeten worden, kunnen consumenten terecht voor het kopen van digitale boeken.

Anbeek kondigde aan op korte termijn met een strategienota te komen. Het doel van die nota moet zijn om “tot Aktie” over te gaan. Anbeek is het namelijk niet eens met veel van zijn collega’s die stellen dat het nog zo’n vaart niet loopt. “Want, stel dat het e-boek binnen 2 jaar voor 5% het papieren boek gaat vervangen, en binnen 5 jaar voor 10%, hoe staat het dan met de rendementen in de boekhandel? Kunnen we 5 of 10% van onze omzet missen?”

(Via: Boekverkopers.nl.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER