ePub-ontwikkelaar pleit voor ‘lichter’ DRM

0

Het International Digital Publishing Forum (IDPF), de ontwikkelaar van het ePub-bestandsformaat, wil een nieuwe DRM-oplossing creëren, die het midden houdt tussen zware DRM en DRM-vrij.

Het is de dag van vandaag nog altijd niet evident om beveiligde ebooks op alle denkbare platformen te raadplegen, tot onvrede van vele gebruikers. Daarom stelt het IDPF nu voor om een ‘lichtere’ DRM-standaard te ontwikkelen. Die moet gebruiksvriendelijker zijn dan de huidige ‘zware’ DRM-oplossingen, maar toch nog voldoende bescherming bieden om het onbeperkt uitwisselen van bestanden tegen te houden.

Het IDPF lijst een aantal kenmerken op die de DRM-standaard in hun ogen moet hebben. Zo zouden ebooks voorzien moeten worden van een watermerk, zodat het overmatig modificeren, kopiëren en printen van bestanden binnen de perken gehouden kan worden. Ook overdreven restricties – zoals een verbod op het lezen van ebooks op een ander apparaat dan dat van de ebookaanbieder – moeten van de baan geveegd worden. Voorts moet het beveiligingssysteem toegepast kunnen worden door bibliotheken, en moeten lezers de door hen aangekochte ebooks ten allen tijde in hun bezit kunnen houden, ook als er een ebookaanbieder failliet zou gaan. Tenslotte stelt het IDPF voor om in het DRM-systeem een wachtwoord-optie in te bouwen, waarbij persoonlijke gebruikersinformatie (zoals een e-mailadres of een creditkaartnummer) gebruikt wordt om het onbeperkt uitwisselen van bestanden te ontmoedigen.

Nog tot 8 juni kan er feedback en commentaar gegeven worden op het voorstel van het IDPF.

In onze contreien hebben onder meer het CB en BooXtream reeds watermerkbeveiligingen ontwikkeld die een alternatief bieden voor Adobe DRM. Het is wellicht beter om deze technieken te stimuleren dan om een eigen ‘standaard’ te gaan creëren.

(Via: Paid Content)

Vorig artikelEerste Wikipedia-stad in Wales
Volgend artikelDownload gratis 3 iPad-edities van Elsevier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in