Barnes & Nobles ebook mysterie

0

Gisteren werd bekend dat Barnes & Noble naast de lancering van een eigen ereader applicatie niet alleen een samenwerking aangaat met Plastic Logic maar ook de grootste ebook winkel begint. Maar welk ebook formaat en welke DRM gaan ze nu gebruiken?

Er heerste nogal wat verwarring over welk ebook formaat de ereader van Plastic Logic en boekhandel Barnes & Noble nu gaat gebruiken. Het persbericht laat zich niet uit over het gekozen formaat. Als we de specificaties van de ereader op de website van Plastic Logic bekijken, staat daar dat de ereader PDF, doc(x), xls(x), ppt(x), jpeg, png, txt, html, bmp, rtf en ePub ondersteunt.

Toch ePub?

De 500.000 ebooks die Google via B&N gaat aanbieden, worden ook al in het ePub formaat op de Sony Reader aangeboden. Maar de ebooks van B&N zijn alleen te lezen op de Plastic Logic ereader, volgens Lynch, niet op andere apparaten.

DRM
B&N heeft gekozen voor het ePub formaat, zegt Lynch. Maar als de ebooks niet op de Sony Reader te lezen zijn, zit er dan een andere DRM op? Het betekent dat ze in ieder geval geen DRM kunnen gebruiken van Adobe Digital Editions, want dan kunnen de ebooks op de Sony Reader gelezen worden. Misschien gaan ze een eigen variant van DRM gebruiken, maar wat is dan het voordeel van een open standaard gebruiken?

Een andere mogelijkheid is dat ze het oude, beperkte, eReader formaat en het DRM systeem van FictionWise gaan gebruiken. eReader werd in januari 2008 gekocht door FictionWise en FictionWise werd op haar beurt begin dit jaar overgenomen door B&N. Maar ook dan zijn de ebooks te lezen op de Sony eReader, zo is te lezen in de FAQ van Fictionwise.

Volgens Tweakers zal B&N ebooks in het .pdb formaat gaan leveren, met een eigen vorm van DRM. Alleen het betaalde deel zal met DRM beveiligd worden. Tweakers heeft dit uit de FAQ van Barnes en Noble zelf.

Verwarring
De verwarring lag voornamelijk in het feit dat het gebruikte bestandsformaat niet in het persbericht werd genoemd. Ook is het verwarrend dat er twee formaten door elkaar heen gebruikt gaan worden: ePub voor de door Google aangeboden ebooks en pdb met een speciale DRM voor de betaalde ebooks

Voorlopig wordt alleen de Amerikaanse markt bediend door B & N. Er zijn nog geen internationale plannen. Het is niet duidelijk of de deal ook verkoop en distributie van de Plastic Logic ereader omvat. De ereader van Plastic Logic komt in 2010 op de Europese Markt. Wie het apparaat in Europa gaat verkopen is nog onduidelijk.

Vorig artikelTien redenen om een ebook te lezen
Volgend artikelPoll: 16% leest met eInk ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in