Beierse Staatsbibliotheek maakt app met zeldzame boeken

0

De Bayerische Staatsbibliothek heeft een uitgebreide collectie manuscripten, incunabelen en bijzonder drukwerk. Steeds meer daarvan is in digitale vorm beschikbaar. Om ook het grote publiek toegang te bieden tot de collectie ontwikkelde de bibliotheek een app voor de iPad en iPhone met 52 hoogtepunten.

De bibliotheek in München is de op een na grootste bibliotheek van Duitsland en heeft de grootste collectie incunabelen (drukwerk van voor 1501) ter wereld. De bibliotheek bezit zo bijvoorbeeld een exemplaar van de wereldberoemde Gutenbergbijbel. Verder heeft het een handschrift van de Babylonische Talmoed en manuscripten die deel uitmaken van de Unesco Werelderfgoedlijst.

In de nieuwe app, getiteld ‘Famous books – Treasures of the Bavarian State Library’, presenteert de instelling de meest kostbare en bijzondere werken uit de collectie. Zo kun je bladeren door bijvoorbeeld de ‘Heliand’, het ‘Nibelungenlied’ of de ‘Parzifal’ van Wolfram von Eschenbach. Behalve Westerse werken staan er ook een aantal Oosterse en Islamitische teksten in. De werken zijn via de app tot in detail en in vrij hoge resolutie te bekijken.

De app werkt het beste op de iPad, omdat daar de teksten en afbeeldingen het meest tot hun recht komen. Maar ook voor iPod Touch- of iPhone-bezitters biedt de app genoeg interessante beelden en teksten om eens door te bladeren. Behalve een toelichting bij elk van de 52 werken zit er ook nog een filmpje bij over de Beierse Staatsbibliotheek.

De app is gratis te downloaden in de App Store van Apple.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in