Uitgevers liggen dwars bij ebookplannen bibliotheken

0

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft een gesprek afgezegd met de stuurgroep die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het ebookaanbod bij openbare bibliotheken. Reden daarvoor is dat de GAU prioriteit geeft aan de ontwikkeling van het eigen ebookplatform.

De ‘Stuurgroep e-books openbare bibliotheken’ had voor deze week een gesprek in de planning met de GAU waarin afspraken gemaakt zouden worden rondom een pilot met ebooks die na de zomer van start moest gaan.

Hans van Velzen, voorzitter van de stuurgroep, stelt op Bibliotheekblad.nl: ‘Deze week zouden wij met een delegatie van de Groep Algemene ‘Uitgevers (GAU) bespreken hoe we een gezamenlijk gedragen pilot kunnen ontwikkelen die na de zomer 2011 kan worden gelanceerd. Deze afspraak is door de GAU afgezegd. Dat is een grote teleurstelling voor de stuurgroep. Na een jaar praten hadden we gehoopt bij deze bespreking tot concrete afspraken te kunnen komen.”

Oorzaak van de afzegging is het feit dat de GAU voorrang wil geven aan de ontwikkeling van een eigen ebookplatform. Volgens van Velzen is de stap van de GAU echter onverwachts en onnodig: “De stuurgroep ziet niet goed waarom voorafgaand aan de realisering daarvan niet al zou kunnen worden gesproken over de voorwaarden waaronder bibliotheken ebooks kunnen aanbieden. Dat lijkt ons juist van belang, omdat met deze voorwaarden rekening zal moeten worden gehouden bij de realisering van het platform van de uitgevers, zodat bibliotheken hierop kunnen aansluiten.’

De stuurgroep wil nu een alternatief plan ontwikkelen waarmee alsnog ebooks via bibliotheken kunnen worden uitgeleend. Hier is onder bibliotheekleden een groeiende vraag naar, aldus de stuurgroep.

(Via: Bibliotheekblad.nl.)

Vorig artikelDrie vakantieromans voor 27,50
Volgend artikelBookLamp analyseert het DNA van boeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in