BookLamp analyseert het DNA van boeken

0

BookLamp duikt diep in het DNA van een boek om lezers aan boeken te koppelen. De software scant het volledige boek en analyseert het vervolgens. Het doel is om mensen te helpen met het vinden van boeken die ze leuk zullen vinden op basis van al gelezen boeken.

De software is te vergelijken met de Amerikaanse webdienst Pandora. De webdienst draait muziek die de gebruiker leuk vindt met behulp van de luistergeschiedenis van de gebruiker. BookLamp analyseert het gehele boek op onder meer het percentage dialogen, beschrijvingen en acties. De makers streven ernaar om een aanbevelingssysteem te leveren dat uitvoerige en gepersonaliseerde aanbevelingen geeft die beter zijn dan de aanbevelingen van een menselijke recensent of een ander online aanbevelingssysteem. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het machinaal lerende systeem boeken zal aanraden op basis van data die de lezer zelf niet zal invoeren als trefwoord in een zoekmachine.

De ontwerpers van BookLamp hebben een bredere toepassing van BookLamp voor ogen dan alleen een aanbevelingssysteem voor lezers. Het systeem kan ook uitgevers assisteren bij het beoordelen van manuscripten, het vinden van vergelijkbare titels en het identificeren van auteurs.

Het Amerikaanse bedrijf Novel Projects is in 2003 begonnen met het ontwikkelen van software die objectief schrijfstijlen analyseert. Momenteel is de bètaversie van BookLamp toegankelijk voor publiek. In augustus zal het product op de markt worden gebracht in samenwerking met verschillende uitgeverijen.

In het onderstaande filmpje geven de makers een demonstratie van BookLamp.

Probeer BookLamp zelf uit op hun website.

(Via: Wired)

Vorig artikelUitgevers liggen dwars bij ebookplannen bibliotheken
Volgend artikelPlannen over ebookverkoop worden geopenbaard op Frankfurter Buchmesse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in