Uitgevers verliezen kort geding tegen marktplaats voor tweedehands ebooks

0

De site voor tweedehands ebooks Tom Kabinet mag voorlopig doorgaan met de activiteiten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank te Amsterdam vandaag bepaald.

Tom Kabinet faciliteert sinds 19 juni de doorverkoop van ebooks. Consumenten kunnen er hun legaal aangeschafte digitale boeken aanbieden aan andere mensen. De site stelt daarbij als voorwaarde dat het originele bestand na de verkoop van de eigen computer en ereader verwijderd wordt. Maar volgens de Nederlandse uitgevers kan de site dit nooit controleren en maakt Tom Kabinet het hiermee mogelijk om illegale ebooks door te verkopen.

Volgens de rechter kan niet uit eerdere rechtszaken rondom de doorverkoop van software worden afgeleid dat het doorverkopen van ebooks illegaal is, zoals de uitgevers betogen. Omdat onduidelijk is of eerdere uitspraken ook betrekking hebben op ebooks kan vooralsnog niet worden geoordeeld dat Tom Kabinet onrechtmatig heeft gehandeld. Daarom vindt de rechter dat een verbod niet via dit kort geding kon worden uitgesproken.

De rechter nam verder ook nog in de beoordeling mee dat de uitgevers niet bereid zijn tot enig overleg met Tom Kabinet over mogelijkheden om de verkoop van tweedehands ebooks via de site op een legale manier te faciliteren.

Hier lees je de volledige uitspraak van de rechter.

Vorig artikelOnline is 1 op 4 verkochte boeken een ebook
Volgend artikelAmazon Kindle binnenkort in het Nederlands

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in