Amazon, Microsoft en Yahoo vs. Google Book settlement

0

Amazon, Yahoo en Microsoft zijn voornemens om zich aan te sluiten bij verschillende non-profit en andere groepen in de zogenaamde “class-action” rechtszaak tegen het Google Book settlement.

De drie zwaargewichten zijn tegen de schikking omdat “deze vergaande gevolgen kan hebben voor gezonde onderlinge concurrentie” zo zegt mr. Reback, advocaat van de groep, die al voorzichtig de Open Book Alliance genoemd wordt. Microsoft en Yahoo hebben al bevestigd dat zij zich hebben aangesloten bij de groepsrechtszaak, Amazon weigert commentaar te geven. Jeff Bezos heeft eerder deze zomer al wel de schikking bekritiseerd.

De Google Book settlement is een schikking tussen Google, het auteursgilde en de Association of American Publishers die werd getroffen in oktober 2008. Het auteursgilde en de AAP hadden Google in 2005 aangeklaagd voor schending van auteursrechten. Dit omdat Google aankondigde plannen te hebben om miljoenen bibliotheekboeken te digitaliseren en verkopen.

De schikking behelst een afspraak tussen Google en AAP en auteursgilde over het legaal digitaliseren en verkopen van boeken door Google, waarvoor ze eenmalig 125 miljoen dollar moeten betalen. Deze schikking ligt nu ter goedkeuring bij de rechter.

Zowel de Amerikaanse justitie als de Europese Unie zijn een onderzoek begonnen naar het Google Book Settlement op grond van schending van monopoliewetgeving.

(Via: New York Times.)

Vorig artikelHTC wellicht in ereaders
Volgend artikelMurdoch sluit gratis Londonse krant, verliest £13 miljoen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in