Het Duitse concern Springer Verlag, één van de grootste uitgeverijen van vakliteratuur en wetenschappelijke literatuur ter wereld, ziet vooralsnog geen ‘negatieve effecten’ op de ebookverkoop als gevolg van piraterij. Dat schrijft de uitgeverij in een brief aan haar auteurs.
In de brief gaat Springer in op de activiteiten die het bedrijf onderneemt om ebookpiraterij op te sporen en waar mogelijk te voorkomen. Daaronder wordt onder andere het proactief monitoren van illegale downloadlinks verstaan en het versturen van takedown-verzoeken aan beheerders van piratensites. Daarnaast bekijkt de uitgeverij alle meldingen van piraterij die door auteurs worden ingezonden. Dat zijn er ongeveer 100 per maand, waarvan de helft inderdaad een serieuze inbreuk van het auteursrecht betreft.
De uitgeverij adviseert haar auteurs ten stelligste om zelf geen (eigen) ebooks via bittorrent te downloaden, aangezien het torrentprotocol erin voorziet dat de binnengehaalde content automatisch ook met anderen gedeeld wordt. Daardoor zouden auteurs zichzelf op juridisch gevaarlijk terrein begeven.
Opmerkelijk is dat Springer in de brief schrijft dat het bedrijf zelf nog geen negatieve gevolgen ondervindt als gevolg van ebookpiraterij:
In order to protect our authors´ rights and interests, Springer proactively screens websites for illegal download links of Springer eBooks and subsequently requires hosts of such download sites to remove and delete the files or links in question. This necessary action has become increasingly important with the growing number of eBooks within theSpringer eBook collection. While we have not yet seen harmful effects of eBook piracy and file sharing on our eBook portfolio, these are nevertheless considered serious topics.
Er is nog altijd veel discussie over de vraag of ebookpiraterij schadelijk is voor de verkoop van (digitale) boeken. Grofweg zijn er twee kampen te onderscheiden in dit debat: het ene kamp denkt dat een illegale ebookdownload synoniem is aan een gemiste boekverkoop, het andere kamp stelt dat de ebookdownloaders de betreffende boeken anders toch niet gekocht zouden hebben en dat piraterij zelfs gezien kan worden als vorm van marketing voor een auteur of titel.
In het geval van Springer geldt uiteraard wel dat de doelgroep van de non-fictie boeken die het concern uitgeeft niet te vergelijken is met die voor fictie. Professionele gebruikers kopen of huren ebooks vaak via institutionele accounts en hebben derhalve minder behoefte aan het illegaal downloaden van de content waarin ze geïnteresseerd zijn.
(via The Digital Reader)