Nog 7 misvattingen over ebooks

0

Eerder deden we al een verhaal over Broodjes aap over ebooks. Maar hoe populairder ebooks worden, hoe meer misvattingen er opduiken over ebooks. We ontzenuwen er nog eens zeven.

In Broodjes aap over ebooks schreven al over effecten op het milieu, opkomst van piraterij, DRM en levensduur van het ebook. Deze mythes werden toen ontzenuwd door expert Michael Pastore. Hier zijn de volgende zeven niet-kloppende denkbeelden over ebooks.

Lezen van ebooks is niet goed voor mijn ogen
Juist het lezen van een eInk apparaat zorgt voor het verlichten van stress. Lezen van een LCD-scherm zou op termijn wel schadelijk kunnen zijn. Een eInk apparaat heeft een scherm dat eruit ziet als papier en daardoor is het contrast beter. Je kunt je ogen er, bij normaal gebruik, niet mee verpesten.

Ebooks zijn te duur
Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Ze hoeven niet te duur te zijn. Er lopen een aantal projecten in Nederland waarbij je op termijn ook ebooks kunt lenen van bibliotheken. Bovendien hoef je niet per se een “dedicated device” te kopen. Je kunt je ebooks ook lezen op je smartphone, iPod Touch of PDA.

Ik mis het gevoel van papier
Mis je echt het wassen van je handen na het lezen van de krant omdat je vingers zwart geworden zijn van de inkt na het omslaan van de pagina’s? Of dat je je snijdt aan het papier omdat je je duim langs de rand laat glijden om een pagina om te slaan (“papercut”)? Mis je de stugge hardcovers die niet open blijven liggen? Mis je de paperbacks die beduimeld in een stapel onder je bed liggen?

Auteurs verdienen minder
Op dit moment zijn ebook royalties voor auteurs in Amerika hoger dan de papieren boekroyalties. Auteurs verdienen meer aan ebookverkoop dan aan papieren verkoop.

Ebooks betekent het einde van boeken
Nee. Ebooks zijn alleen andere manier van publiceren, boeken komen tot de consument op een andere drager. Vergelijk het met mp3 en de oude LP’s die nog altijd verkocht worden.

Territoriale beperkingen betekent minder boeken internationaal
Geen enkele boekenwinkel kan alle beschikbare ebooks in zijn winkel opslaan. Er dienen keuzes gemaakt te worden. Er zijn absoluut problemen met territoriale beperkingen, zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van The Lost Symbol van Dan Brown: wel als Engelstalig papieren boek, maar niet als Engelstalig ebook in Nederland. Maar over het algemeen zijn er waarschijnlijk meer ebooks beschikbaar aan veel meer lezers dan papieren boeken.

De leescultuur wordt vernietigd
Je verliest het contact met lezers niet, het wordt juist uitgebreider doordat je online kunt discussiëren over de ebooks die je leest op je ereader. Het is een uitbreiding van de vermeende leescultuur, niet een vernietiging. Je kunt er zelf voor kiezen of je deelneemt aan die cultuur of niet.

(Via: Dear Author.)

Vorig artikelNieuwe versie Microsoft Reader
Volgend artikelStanza support geen Adobe DRM?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in