Aldiko updatet ereaderapplicatie voor Android

0

Aldiko, een van de betere ereaderapplicaties op Androidsystemen, heeft updates uitgerold voor haar ebooksoftware. Onder de nieuwe features zitten onder meer full text search, woordenboekfunctie en mogelijkheid om schermoriëntatie te vergrendelen.

Zowel de betaalde versie als de gratis versie van Aldiko worden uitgerust met deze nieuwe toevoegingen. Ook bevatten de updates de mogelijkheid om de uitlijning van de tekst aan te passen, snel naar een bepaalde pagina in het ebook te bladeren en om het stylesheet (CSS) in of uit te schakelen.

De full text search staat je toe om in een ebook tekst op te zoeken. Je kunt niet tussen verschillende ebooks zoeken. De zoekfunctie start op als je begint te typen. Vervolgens kun je kiezen of je in het ebook wil zoeken of via Google of Wikipedia.

Door met typen te starten, activeer je gelijk de woordenboekfunctie. Hiermee ga je naar het Google Dictionary, alwaar je het opgezochte woord in het Engels verklaard wordt. Je kunt het woordenboek ook via het menu* knopje oproepen en dan tappen op More. Het is niet mogelijk om via Aldiko een Engels-Nederlands woordenboek in te stellen.

Je kunt het scherm vergrendelen zodat het niet draait als je je telefoon even scheef houdt. Het nadeel van je scherm vergrendelen is dat het niet meedraait als je via je toetsenbord iets intypt. Pas als de zoekresultaten verschijnen, wordt de oriëntatie van je scherm aangepast.

Het is door deze update ook mogelijk geworden om de tekst uit te lijnen. Je kunt nu kiezen voor links, rechts en aangepast en uiteraard de aanbevolen standaard optie. Ook CSS in- of uitschakelen is nu mogelijk. Aldiko waarschuwt in de applicatie wel dat sommige ebooks beter renderen als CSS is uitgeschakeld.

Wat testen op de Go to toevoeging leert dat dit nog niet helemaal naar behoren werkt. Via de slider kun je aangeven waar je naartoe wil, maar dan kom je midden in een hoofdstuk uit, in plaats van aan het begin. De Go to functie zit weggestopt achter het More tabje in het menu dat je oproept met de Menu knop.

Aldiko is te downloaden in de Android Market. Er is een gratis versie en een betaalde versie. De betaalde versie kost €1,59. Beiden zijn te vinden onder de categorie Reference.

(Via: Aldiko blog.)

(* Ik gebruik Aldiko op een HTC G1, deze heeft een menu knop. Hoe het met andere systemen gaat, zal ongeveer hetzelfde zijn, maar misschien heet het menu-knopje niet menu.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in